Uw baas vindt uw bikinifoto op Facebook leuk

15 december 2011 | Door redactie

Dat u familie en vrienden op Facebook toevoegt, dat is meer dan logisch. Dat u iemand die u helemaal niet kent gewoon weigert, ook. Maar wat te doen met collega’s, en dan vooral uw leidinggevende? Mogen die weten wat u in uw privétijd uitspookt, en mogen zij meegenieten van die foto’s van u dansend in de kroeg? Geen donderslag bij heldere hemel: het merendeel van de werknemers wil de baas niet als vriend op Facebook.

Vacaturesite Jobtrack heeft de resultaten van het Nationale Werkonderzoek 2011 bekend gemaakt. 28.000 Nederlandse werknemers werd ondermeer gevraagd hoe zij denken over de combinatie werk en social media. Bijna tweederde van de ondervraagden zegt de baas niet als vriend op Facebook te willen. Niet heel verwonderlijk, want leidinggevenden kunnen zich bemoeien met hoe een werknemer zich op social media presenteert. Het zijn vooral vrouwen en werknemers met kinderen die geen trek hebben in het delen van hun privéleven met hun baas.

Scheiding werk en privé

Dit gevoel wordt ook sterker met de jaren. Hoe ouder de respondent, hoe sterker hij geneigd is om een uitnodiging van de werkgever in de wind te slaan. Werknemers op leeftijd zijn natuurlijk nog gewend aan de tijd dat hun werkgever geen benul had wat iemand na werktijd uitspookte. De komst van internet heeft dit allemaal anders gemaakt, maar het is nog steeds uw goed recht om werk en privé gescheiden te houden. Denk dus twee keer na voordat u op ‘Accept’ klikt.