Arboportaal brengt maatwerk en vangnet in beeld

4 oktober 2016 | Door redactie

Een nieuwe video op arboportaal.nl zet de verschillen op een rij tussen de maatwerkregeling en de vangnetregeling. Elke organisatie moet één van deze regelingen kiezen voor de uitvoering van het arbo- en verzuimbeleid.

In veel organisaties is niet duidelijk welke arbotaken de werkgever zelf mag oppakken en voor welke hij zich moet laten ondersteunen door een deskundige. En ook niet of die deskundige dan bij een arbodienst moet werken. Het Arboportaal van de Rijksoverheid heeft nu een video online gezet die in twee minuten antwoord geeft op deze vragen. Daarnaast passeren in het filmpje de verschillen tussen de maatwerkregeling en vangnetregeling (tool) de revue.

Bekijk de video maatwerkregeling vs. vangnetregeling

OR heeft overeenstemmingsrecht en instemmingsrecht

Voor de maatwerkregeling moet de werkgever overeenstemming bereiken met de OR of PVT. Het overeenstemmingsrecht is sterker dan het instemmingsrecht. Zonder overeenstemming is er geen maatwerkregeling mogelijk! De overeenstemming over de maatwerkregeling moet elke vijf jaar worden vernieuwd. Voor het afsluiten van een contract met een arbodienst geldt instemmingsrecht (artikel 27 WOR).