Bedrijfsarts gaat werkgever helpen met rookvrije organisatie

20 december 2019 | Door redactie

In 2040 moet Nederland rookvrij zijn. Dat hebben de ondertekenaars van het Nationaal Preventieakkoord afgesproken. Bedrijfsartsen willen bijdragen aan het bereiken van dit doel en gaan werkgevers en werknemers hierover adviseren.

Alle organisaties in Nederland rookvrij. Dat is de ambitie van het Nationaal Preventieakkoord. De eerste stap naar rookvrije organisaties is dat alle bedrijven in 2022 hun inpandige rookruimtes opheffen. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)vindt dat bedrijfsartsen een rol moeten spelen bij het realiseren van rookvrije organisaties. Werknemers die roken, ontwikkelen vaker en eerder chronische ziekten, verzuimen meer en hebben een lagere productiviteit doordat ze regelmatig het werk onderbreken om te gaan roken. Ook is de gezondheidsschade van beroepsgebonden longaandoeningen groter als mensen roken.

Bedrijfsarts moet risico’s roken bespreken

Om werkgevers en werknemers te helpen om roken uit te bannen, starten de bedrijfsartsen het project Rookvrije Organisatie. Daarmee krijgen bedrijfsartsen middelen, tips en tools om de voordelen van niet-roken onder de aandacht te brengen van werkgevers en werknemers te helpen met stoppen met roken. Bedrijfsartsen moeten roken en de risico’s van roken  bespreekbaar maken en werkgevers adviseren over de ontwikkeling van een rookvrije organisatie. Ook moeten zij werknemers begeleiden bij het stoppen met roken. De NVAB gaat hiervoor een landelijke campagne opzetten.

Naar bedrijfsarts voor gezonde leefstijl

In het Nationaal Preventieakkoord hebben overheid en patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en sportbonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt over gezondheidskwesties die spelen in Nederland, zoals roken en overgewicht. Voor werkgevers is het belangrijk dat werknemers een gezonde leefstijl hebben. Dat verkleint namelijk het risico van ziekteverzuim en vergroot de duurzame inzetbaarheid. Werkgevers kunnen dit bevorderen door het Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Ook hiervoor kunnen zij terecht bij de bedrijfsarts.

Bijlagen bij dit bericht