Duidelijke taal als het over arbozaken gaat

6 mei 2015 | Door redactie

Het overkomt alle professionals: vakjargon gebruiken. Prima, als je dezelfde taal spreekt. Maar meestal wordt de communicatie er niet duidelijker op. Weet u bijvoorbeeld altijd waar de bedrijfsarts het over heeft? Goed als u dan even kunt nagaan wat er precies bedoeld wordt.

Voor u het weet trapt u in de valkuil en doet u eraan mee: vakjargon gebruiken. Dat hoeft geen probleem te zijn als u allemaal dezelfde taal spreekt. Maar in uw werk heeft u ook met professionals te maken die ‘een andere taal’ spreken. Medici, managers, bestuurders, maar ook uw eigen vakgenoten willen zich nog wel eens in vakjargon verliezen. Lastig, als u die boodschap daarna in de organisatie moet verspreiden en u weet niet precies wat er bedoeld wordt. Het is handig dat er dan terminologielijsten zijn waarin u de betekenis van vaktaal kunt opzoeken.

Jargon van verschillende vakgebieden

Bij het Steunpunt voor Nederlandstalige Terminologie vindt u verschillende terminologielijsten. Daarin zijn vaktermen uit diverse vakgebieden opgenomen zodat u kunt opzoeken wat al die medische termen nu precies betekenen. Zo vindt u op de website nedterm.org onder meer:

  • verschillende terminologielijsten (bijvoorbeeld financiën, management, medische wetenschap, onderwijs en taal);
  • een bibliografie van terminologische werken;
  • een agenda met terminologische activiteiten;
  • een overzicht van opleidingen en verschillende webcursussen.