Soms is lange reistijd naar bedrijfsarts onvermijdelijk

25 mei 2021 | Door redactie

Voor een zieke werknemer valt het niet mee als hij uren onderweg moet zijn voor een consult bij de bedrijfsarts. Toch is dit niet altijd te voorkomen. Er zijn geen regels voor de maximale afstand naar de bedrijfsarts.

In sommige situaties moet een werknemer best een lange reis maken voor een consult met de bedrijfsarts. Er is nergens in de wet een maximale afstand genoemd. In de praktijk kan het dus voorkomen dat iemand bij een organisatie werkt die gevestigd is in Amsterdam Zuid-Oost, terwijl hij zelf in Rotterdam woont. Als hij dan vanuit zijn woonplaats met het openbaar vervoer naar de praktijk van de bedrijfsarts in Amsterdam moet reizen, is hij daar makkelijk een halve dag mee kwijt. Dat is niet prettig voor iemand die ziek is, maar de werkgever schiet er ook niets mee op als een bezoek zoveel tijd in beslag neemt. Daarom moeten zowel werkgever als werknemer zich redelijk opstellen en zich allebei inspannen om een bezoek aan de bedrijfsarts zo makkelijk mogelijk te maken.

Keuze arbodienst 

Het is namelijk wel zo dat een zieke werknemer in principe gehoor moet geven aan een oproep om bij de bedrijfsarts op het spreekuur te komen. Dit ongeacht de inspanning en reistijd die dit kost. Grotere arbodiensten hebben daarom vaak meerdere vestigingen en het is meestal wel zo te regelen dat de zieke werknemer dan bij een andere vestiging terecht kan. Soms zijn er ook mogelijkheden om het spreekuur van de bedrijfsarts periodiek op de locatie van de eigen organisatie aan te bieden. Voor organisaties met werknemers die uit verschillende delen van het land komen, is dit dus iets om rekening mee te houden bij de keuze voor een arbodienst (tool) of bedrijfsarts.

Consult tijdens corona 

Er is nog een andere optie, en dat is dat de bedrijfsarts een telefonisch consult op afstand doet. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is dit sowieso de standaard aanpak. Bedrijfsartsen spreken hun patiënten telefonisch of per videoconsult, en alleen in uitzonderingsgevallen wordt er voor een persoonlijk consult gekozen. Dat laatste zal zeker weer vaker het geval zijn als de beperkende maatregelen door corona worden afgeschaald, maar ook dan is het goed mogelijk dat de bedrijfsarts voortaan vaker zal kiezen voor een consult op afstand dan vroeger.