Maak uw onderneming crisisbestendig in vijf stappen

Als u zich tijdig voorbereidt, heeft uw onderneming meer kans om slechte bedrijfseconomische omstandigheden door te komen. In deze toolbox vindt u de handvatten om uw onderneming een stuk crisis­bestendiger te maken, in de vorm van duidelijke tools en verhelderende verdiepingsartikelen.

 • 1

  Download de interactieve checklist

  Maak uw onderneming crisisbestendig in vijf stappen

  Wat kunt u doen om als onderneming het hoofd boven water te houden?

  De coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, exploderende energie­prijzen, gierende inflatie en de dreiging van een recessie. Het lijkt wel of uw onderneming van de ene crisis in de andere rolt. En het vervelendste is dat u niets aan deze mondiale crises kunt doen. Het enige wat u kunt doen is uw onderneming zo inrichten dat deze in staat is om de klappen op te vangen en het hoofd boven water te houden.

  Als u zich tijdig voorbereidt, heeft uw onderneming meer kans om slechte bedrijfseconomische omstandigheden door te komen. In deze toolbox vindt u de handvatten om uw onderneming een stuk crisis­bestendiger te maken, in de vorm van duidelijke tools en verhelderende verdiepingsartikelen.

 • 2

  Kijk op tijd vooruit

  Bedrijfsstrategie aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’

  Verdiepingsartikel Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 16-05-2022

  De afgelopen twee jaar heeft u mogelijk snelle en rigoureuze beslissingen moeten nemen om uw onderneming draaiende te houden. U kunt echter niet eeuwig brandjes blijven blussen. Nu het de coronacrisis zo goed als voorbij is, is het een goed moment om onderdelen van uw bedrijfsstrategie eens onder de loep te nemen en te zorgen dat de boel overal op orde is.


  Veerkrachtige bedrijfsvoering cruciaal bij crisis

  Verdiepingsartikel Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 13-01-2023

  In tijden van crisis is niets zeker. Wie de deuren moet sluiten, niet wetende voor hoelang, heeft als eerste reflex: hoe overleef ik dit? Een crisis confronteert u met tal van onzekerheden.Door de bedrijfsvoering veerkrachtig in te richten, kunt u zich aanpassen aan de veranderende situatie. Faciliteer het essentiële en ga creatief om met de zaken die anders zijn geworden dan voorheen. Zo blijft u zo normaal mogelijk werken, maar wel met een innovatieve blik naar de toekomst.


  Bedrijfscontinuïteit

  Infographic Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 01-09-2021

  Bedrijfscontinuïteit is een verzamelbegrip voor alle zaken die ervoor nodig zijn om de kernwerkzaamheden van uw onderneming uit te voeren, zowel onder normale als uitzonderlijke omstandigheden. Dus als uw onderneming in woelige wateren terechtkomt, welke processen moeten er dan minimaal doorgaan om te blijven bestaan? In deze infographic leest u hoe u bedrijfscontinuïteit bereikt.


  Wat is bedrijfscontinuïteit?

  Verdiepingsartikel Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 08-06-2021

  Niemand zit op problemen te wachten. En dan zeker niet op problemen die leiden tot een crisis. Een crisis kan namelijk voortgangsbedreigend zijn. Door kernelementen van uw onderneming tot stilstand te brengen, zorgt een crisis ervoor dat u niet in staat bent om uw onderneming draaiende te houden.


  Is weinig leveranciers hebben een risico voor de bedrijfscontinuïteit?

  Vraag & Antwoord Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 22-11-2021

  Onze onderneming heeft veel klanten maar weinig leveranciers. Waarom is dit een risico voor de bedrijfscontinuïteit?


  Maak een bedrijfscontinuïteitsplan voor het onverwachte

  Verdiepingsartikel Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 28-05-2020

  Niemand zit te wachten op een crisis. Het vervelende van een crisis is dat de impact vaak groter is dan van tevoren gedacht. En vaak is handelen tijdens een crisis moeilijker dan daarvoor. Daarom is een goede voorbereiding cruciaal. Ook al is een crisis altijd erger dan van tevoren is in te schatten, een goed plan geeft u inzicht in de grootste risico’s en wat u minimaal nodig heeft om uw onderneming naar rustiger vaarwater te koersen.


  Dit moet u opnemen in uw bedrijfscontinuïteitsplan

  Tool Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 16-01-2023

  Met een goed bedrijfscontinuïteitsplan bent u voorbereid op crisissituaties. Controleer met deze checklist of uw plan compleet is.


  Klopt uw crisisplan nog?

  Tool Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 27-02-2023

  Met deze tool kunt u bepalen of u alle facetten heeft meegenomen in uw crisisplan, zoals de risico's en de impact, maar ook de communicatie.


  Slim investeren met uw onderneming doet u zo

  Toolbox Investeren Publicatiedatum: 03-01-2024

  Om uw onderneming te laten groeien en floreren, ontkomt u er niet aan om te investeren in bedrijfsmiddelen. Hierbij krijgt u te maken met een aantal belangrijke fiscale gevolgen. De tools en informatie in deze toolbox helpen u om uw investeringen zo gunstig mogelijk uit te voeren, zodat u geen onnodige kosten maakt of geld misloopt.


 • 3

  Anticipeer op tijdelijk minder omzet en winst

  Budgetteren

  Infographic Begroten en budgetteren Publicatiedatum: 30-07-2019

  Tegen het einde van ieder jaar moet u weer vooruitkijken naar komend jaar en een budget vaststellen. Budgetteren is geen eenvoudige klus, maar erg belangrijk voor de sturing van uw organisatie. Wat zijn de belangrijkste stappen en wie heeft de verantwoordelijkheid?


  Prognose van de omzet opstellen

  Verdiepingsartikel Begroten en budgetteren Publicatiedatum: 05-10-2022

  De omzetprognose is de eerste stap van de budgetteringscyclus. Een omzetprognose maakt het niet alleen mogelijk om op de feiten vooruit te lopen. Hiermee kunt u ook de budgetten bijstellen op basis van de toekomstverwachting. En juist de omzet is de grootste onzekere variabele bij het maken van bedrijfsplannen. Hoe zorgt u ervoor dat u die toch goed voorspelt?


  Overzichtelijke dashboards

  Infographic Data-analyse Publicatiedatum: 31-10-2022

  Een dashboard is een visuele weergave van bedrijfsdata, onder andere in de vorm van kaarten, grafieken en taartdiagrammen. Een overzichtelijk dashboard bevat niet te veel data, maar laat direct zien hoe het bijvoorbeeld gesteld is met de omzet van verschillende producten en diensten over een bepaalde periode.


  Omzet voorspellen met Excel

  Tool Boekhouden Publicatiedatum: 06-08-2019

  Deze rekentool laat zien hoe u met Excel uw omzet kunt voorspellen voor de komende jaren.


  Een balans met ratio's maken voor inzicht in financiën

  Tool Boekhouden Publicatiedatum: 06-08-2019

  In deze tool kunt u de balans simpel en snel opmaken. U vult de bedragen in, vervolgens worden verschillende ratio's berekend.


  Rentabiliteitsratio's

  Infographic Begroten en budgetteren Publicatiedatum: 12-08-2019

  De onderstaande ratio's kan een financial gebruiken om te kijken hoe een onderneming ervoor staat. De REV, RTV en RVV geven inzicht in de rentabiliteit. Dit is een indicatie voor de winstgevendheid. U kunt deze kengetallen berekenen met behulp van de onderstaande formules.


  Liquiditeitsprognose berekenen

  Tool Begroten en budgetteren Publicatiedatum: 06-08-2019

  Met deze rekentool berekent u de kasliquiditeit met behulp van verschillende posten op de balans van een onderneming.


  Zo past u de ondernemersaftrek correct toe

  Toolbox Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 03-01-2024

  De overheid heeft een aantal fiscale aftrekmogelijkheden in het leven geroepen om ondernemen, investeren en innoveren te stimuleren. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB), en voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u profiteren van verschillende aftrekposten op uw winst voor de IB. In deze toolbox hebben we de regelingen voor ondernemersaftrek voor u op een rijtje gezet.


  Hoe kom ik in aanmerking voor kwijtschelding van belastingen?

  Vraag & Antwoord Contact met de Belastingdienst Publicatiedatum: 11-10-2022

  Door de coronacrisis en de huidige economische recessie heb ik uitstel van betaling aangevraagd bij de Belastingdienst, maar hoe zit het eigenlijk met kwijtschelding van die aanslagen? Waaraan moet ik voldoen om daarvoor in aanmerking te komen?


 • 4

  Bespaar op kosten bedrijfsvoering

  Efficiëntere werkprocessen in uw organisatie

  Tool Reorganisatie Publicatiedatum: 23-01-2023

  Gebruik deze checklist om ineffectieve werkprocessen in uw organisatie te herkennen en te verbeteren.


  Besparingsmogelijkheden op bedrijfsruimte

  Verdiepingsartikel Bedrijfshuisvesting Publicatiedatum: 23-04-2021

  De coronacrisis heeft waarschijnlijk ook uw onderneming voor uitdagingen gesteld, waardoor u misschien op zoek bent naar kostenbesparingen om de schade te beperken.Wat dacht u van een kleiner pand? Want misschien heeft u van uw werknemers al signalen opgevangen dat ze na de pandemie graag méér thuis willen blijven werken.


  Kan mijn onderneming besparen op zakelijke contracten?

  Verdiepingsartikel Ondernemingsrecht Publicatiedatum: 06-01-2023

  Eén voorspelling over 2023 die zeker uitkomt, is dat het een waanzinnig duur jaar wordt voor uw bv. U zult waarschijnlijk uw eigen tarieven verhogen, maar valt er ook nog ergens te besparen op uw zakelijke contracten? En mogen uw leveranciers eigenlijk ongelimiteerd de prijs verhogen?


  Realiseer kostenbesparingen door te outsourcen

  Verdiepingsartikel Begroten en budgetteren Publicatiedatum: 22-02-2022

  Als financial moet u ervoor zorgen dat de directie constant op de hoogte is van het financiële reilen en zeilen van de onderneming. Maar uw werk bestaat uit meer dan alleen het ophoesten van cijfertjes. Zeker als de onderneming in een crisis raakt, vervult u een belangrijke adviserende rol. Als het bergafwaarts gaat met het bedrijf, bent u immers de eerste die dat signaleert. Outsourcen is dan een optie.


  Welke subsidiemaatregelen zijn er voor energiebesparing?

  Vraag & Antwoord Duurzaam ondernemen Publicatiedatum: 17-01-2024

  Vanwege de stijgende energieprijzen en om onze bedrijfsvoering te verduurzamen wil onze organisatie investeren in energiebesparing. Kunnen wij hier subsidie voor krijgen?


  Het belang van goed debiteurenbeheer

  Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 04-08-2022

  Debiteurenbeheer kan uw onderneming behoeden voor financiële dompers, want wanbetalers kunnen grote gevolgen hebben voor uw onderneming.


  Grip houden op uw debiteuren in 7 stappen

  Toolbox Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 31-03-2020

  Goed debiteurenbeleid kan problemen door betalingsachterstanden van klanten voorkomen. Deze toolbox geeft u de informatie en de tools voor de opzet en uitvoering van een debiteurenbeleid.


  Geld besparen met goed crediteurenbeheer

  Tool Crediteurenbeheer Publicatiedatum: 15-09-2022

  Goed crediteurenbeheer kan uw onderneming behoorlijk wat geld opleveren aan betalingskortingen en rentebesparing.


 • 5

  Zorg voor een recessieproof personeelsbeleid

  Maak uw personeelsbeleid recessieproof in zeven stappen

  Toolbox Reorganisatie Publicatiedatum: 26-01-2023

  Als werkgever heeft u een zorgplicht voor uw organisatie en werknemers, ook tijdens een recessie. Als u zich tijdig voorbereidt, heeft uw organisatie meer kans om slechte bedrijfseconomische omstandigheden door te komen. Met een goed plan kunnen werknemers bij uw organisatie aan het werk te blijven, zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Kennis en ervaring blijft daarbij behouden, zodat u in betere tijden weer op volle kracht vooruit kunt. Deze toolbox leidt u in zeven stappen door het proces van het recessieproof maken van uw personeelsbeleid.