Brand voorkomen beter dan blussen

9 maart 2015 | Door redactie

Voor bedrijven is het belangrijk om brand te voorkomen. Veel bedrijven die door brand worden getroffen, komen hier namelijk nooit bovenop en moeten hun activiteiten staken. De meeste branden ontstaan door toedoen van mensen: opzet, slordigheid of onveilig werken zijn de oorzaken.

Een op de tien branden bij bedrijven wordt veroorzaakt door onoplettendheid bij brandgevaarlijke werkzaamheden. Daarnaast zijn brandstichting en onveilig werken belangrijke oorzaken. Veel van dit soort branden kunnen dus worden voorkomen. Maar dan moeten in het hele pand en op het buitenterrein rond het bedrijfspand de eisen voor brandveiligheid zijn nageleefd. Ook moeten alle werknemers weten hoe zij veilig kunnen werken in brandgevaarlijke situaties.

Risico op brand verkleinen

Het is dus zaak dat bedrijven het risico op brand zo klein mogelijk maken. Dat kan door allerlei maatregelen die de brandveiligheid vergroten. Geen afval laten slingeren, afsluitbare containers gebruiken, maar ook duidelijke werkinstructies, voorlichting en regelmatige controles verkleinen het risico. Breekt er toch brand uit, dan is het zaak dat het pand voorzien is van onder meer goed werkende noodverlichting, verlichte vluchtwegaanduidingen, ongeblokkeerde nooduitgangen, goed zichtbare brandblussers et cetera. In de paginagrote infographic van het maartnummer van Office Rendement, dat deze week verschijnt, ziet u welke dat zijn.