Controleer uw instellingen voor NL-Alert

27 mei 2016 | Door redactie

Binnenkort kunt u controleren of uw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Maandag 6 juni om 12:00 uur verstuurt de overheid een controlebericht. NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt bij noodsituaties in uw omgeving.

Veel mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Ontvangt u maandag 6 juni geen tekstbericht van NL-Alert, dan moet u de instellingen van uw toestel aanpassen. De instructies hiervoor vindt u op NL-Alert bij de instelhulp. Ontvangt u het controlebericht, dan hoeft u verder niets te ondernemen.

NL-Alert meldt noodsituaties in uw buurt

NL-Alert is gratis en anoniem. U hoeft uw naam en telefoonnummer dus niet op te geven of registeren. Deze blijven onbekend. Het alarmsysteem werkt ook als het netwerk overbelast is.
Via NL-Alert stuurt de overheid iedereen in de buurt van een noodsituatie die voor NL-Alert is aangemeld een waarschuwing via een mobiel tekstbericht. Denk aan grote branden waarbij schadelijke stoffen kunnen vrijkomen, explosiegevaar, hevig onweer of een terroristische aanslag. 

NL-Alert vertelt u wat te doen in nood

In een bericht van NL-Alert staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Zo heeft u de kans om uzelf en anderen tijdig in veiligheid te brengen of om preventieve maatregelen te nemen om eventuele schade of gezondheidsklachten te voorkomen. Zo kan het nodig zijn om ramen en deuren te sluiten, de berichtgeving in het nieuws in de gaten te houden of het pand te ontruimen (tools). Zeker voor de bedrijfshulpverleners (tools) binnen uw organisatie is het handig om zulke NL-Alertberichten te ontvangen zodat zij tijdig in actie kunnen komen als dat nodig is.