Protocol: reanimeren in zes stappen

22 november 2016 | Door redactie

Echt voorbereid zijn op een reanimatie is lastig. Des te belangrijker om te weten hoe u moet handelen als iemand in uw omgeving bewusteloos raakt. Reanimeren doet u door de zes stappen van het reanimatieprotocol aan te houden. De video maakt het visueel!

Een slachtoffer met een hartstilstand verkeert in acuut levensgevaar. BHV’ers (tools) weten hoe zij moeten reanimeren, maar zij zijn niet altijd in de buurt. Door onmiddellijk te starten met reanimeren en het aansluiten van de AED redt u levens. De regel is dat starten met de reanimatie in de eerste zes minuten cruciaal is. Tijdens de reanimatie neemt u de bloedsomloop en de ademhaling van het slachtoffer over. U volgt hierbij zes stappen:

  1. Controleer het bewustzijn: plaats een hand op de schouder, schudt en spreek de persoon aan.
  2. Bel direct 112.
  3. Controleer de ademhaling: leg de persoon op de rug, leg uw oor tegen de mond en kijk naar de borst (voelt u adem in uw oor of ziet u de borst bewegen?).
  4. Start met dertig borstcompressies.
  5. Beadem twee keer: hoofd naar achter, neus dichtknijpen en twee keer blazen in de mond.
  6. Gebruik de AED.

Binnen zes minuten hulp bieden bij hartstilstand

Elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand. Bij een hartstilstand moet een omstander binnen zes minuten hulp bieden. Meer informatie over wat te doen bij een hartstilstand vindt u in onderstaand filmpje van het Rode Kruis.