Veel organisaties schaffen op dit moment coronaschermen aan voor werknemers die de hele dag face to face contact hebben, zoals balie-, receptie- en kassamedewerkers. Vaak zijn zulke schermen van plexiglas, maar die blijken niet brandveilig te zijn.
This news article is also available in English
Toen de maatschappij na corona weer op gang kwam, moesten organisaties snel iets bedenken om werknemers te beschermen die veel face to face contacten hebben. Daar werd toen het zogenoemde coronascherm voor ontwikkeld. Dit kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Een populair materiaal is acrylaat, ook bekend als plexiglas. Verder worden ook polycarbonaat en gehard veiligheidsglas voor de schermen gebruikt. Brandveilig.com doet verslag van een test naar de brandveiligheid van deze drie typen. Acrylaat/plexiglas is een stuk goedkoper dan de andere twee varianten, maar dus ook niet bestand tegen brand (tool). In de test begint het materiaal al na tien seconden te smeulen en vat vervolgens vlam.
Polycarbonaat vertoonde wel brandplekken maar vloog niet in brand en veiligheidsglas bleef onaangetast. Omdat er op dit moment geen richtlijnen zijn voor coronaschermen, kiezen de meeste organisaties dus op basis van prijs. Daarmee kan dus wel de veiligheid in het geding zijn. Beter is het daarom om schermen te kiezen van polycarbonaat of gehard glas. Ook het B1-certificaat kan een goede graadmeter zijn. Dit is onderdeel van de Europese DIN 4102-norm voor de brandwering van materialen.