Het gevaar van werken op hoogte

15 januari 2015 | Door redactie

Medewerkers in de bouw lopen de nodige risico’s. Jaarlijks zijn er honderden arbeidsongevallen in de branche waarvan sommige zelfs dodelijk. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden in orde zijn en dat uw medewerkers de nodige veiligheidsinstructies krijgen.

Van de honderden arbeidsongevallen die jaarlijks in de bouw voorkomen door werken op hoogte, zijn er tientallen met dodelijke afloop. Vaak is een val van grote hoogte de oorzaak. Dat maakt werken op hoogte tot een risicovolle activiteit. Om ongelukken te voorkomen, moet u weten wat er mis gaat of kan gaan. Alleen dan weet u welke maatregelen u moet treffen om een val te voorkomen. Daarnaast moet u de wettelijke verplichtingen naleven. Anders riskeert u een hoge boete.

Voorlichtingsmateriaal werken op hoogte

De Inspectie SZW heeft nieuw voorlichtingsmateriaal gepubliceerd voor arboprofessionals en werkgevers. In de brochure Veilig werken op hoogte: logisch, als je erover nadenkt (pdf) leest u welke risico’s er bestaan en welke maatregelen u kunt nemen om het valgevaar te verkleinen en ongelukken te voorkomen. In een animatiefilmpje over Werken op hoogte ziet u wat er kan gebeuren als de arbeidsomstandigheden niet in orde zijn. U kunt beide publicaties vinden op sluitafmeteenhekje.nl.