Missen diagnose slaapapneu leidt tot arbeidsrisico’s

3 maart 2022 | Door redactie

Werknemers die oververmoeid zijn, lopen meer risico betrokken te raken bij een arbeidsongeval. Als dit veroorzaakt wordt door slaapapneu is behandeling nodig. Omdat slaapapneu op het werk voor onveilige situaties kan zorgen, is het zaak dat bedrijfsartsen snel de juiste diagnose stellen.

Werknemers die lijden aan de aandoening obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) hebben last van verminderde concentratie en gezondheidsproblemen. Daardoor hebben ze meer kans betrokken te raken bij een arbeidsongeval. Bij slaapapneu hebben de slaapproblemen een fysieke oorzaak, en is het zaak dat snel de juiste diagnose wordt gesteld, zodat mensen ervoor behandeld kunnen worden. Doordat tijdens het slapen regelmatig de ademhaling gedurende enkele seconden stokt, schrikken mensen wakker. Als dat vaker dan vijf tot tien keer per uur gebeurt, duidt dat op OSAS. Daardoor is de kwaliteit van hun nachtrust slecht. Omdat dit niet altijd wordt ontdekt, krijgen ze niet de juiste behandeling en lopen werknemers risico in onveilige situaties terecht te komen. Bovendien kunnen door een voortdurend slechte nachtrust ook andere ernstige klachten ontstaan, zoals burn-out, hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Juiste behandeling voorkomt verzuim

De oorzaken van slaapapneu zijn heel divers en bepalen welke behandeling nodig is. Het kan komen door erfelijke aanleg, maar ook door afwijkingen aan onderkaak, longen, keel of neus. Achterliggende klachten spelen soms ook een rol. Overgewicht, roken en alcoholgebruik werken het in de hand. Bedrijfsartsen werken met een speciale richtlijn om snel de juiste diagnose te kunnen stellen. Slaapapneu is geen belemmering om te werken, maar brengt wel risico’s met zich mee in bepaalde beroepen. Zittend werk met weinig afwisseling kan de slaperigheid versterken. Een juiste diagnose draagt bij aan een effectieve behandeling en dat heeft een gunstig effect op de veiligheid en op het ziekteverzuim.

Verplicht PAGO aanbieden

De Arbowet bepaalt dat de werkgever aan werknemers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) moet aanbieden als gezondheid een rol speelt bij het werk. Dat is bijvoorbeeld het geval bij beroepschauffeurs die moeten worden gekeurd op hun gezichtsvermogen. Zij vallen onder de Regeling eisen geschiktheid van het ministerie van I&W. Bij slaapapneu geldt dat iemand die ten minste drie maanden met succes een behandeling volgt, zijn rijbewijs kan halen of verlengen. Maar niet alleen in het verkeer spelen risico’s. Ook in andere beroepen kan vermoeidheid gevaar opleveren. Denk aan werken op hoogte, en werken met gevaarlijke machines of schadelijke stoffen. Uit de RI&E wordt duidelijk of voor bepaald werk bepaalde (fysieke en mentale) eisen gelden zoals continue oplettendheid en hoge concentratie.

Bijlagen bij dit bericht