Overtreding arboregels levert bedrijf forse boete op

Een bedrijf uit Tilburg heeft een boete gekregen van € 40.000, waarvan € 20.000 voorwaardelijk. Het bedrijf is in meerdere opzichten nalatig geweest, waardoor een stagiair een ongeluk op de werkvloer kreeg. Dat leidde tot letsel, voor een deel blijvend. De jongen moet twee tenen missen.

28 januari 2020 | Door redactie

Een Tilburgs bedrijf is door de rechtbank veroordeeld tot een boete van € 40.000. De helft daarvan is voorwaardelijk. Het bedrijf zette een destijds 15-jarige stagiair aan het werk met een elektrische pallettruck en volgde daarbij niet de regels die gelden voor het werken met stagiairs. Het gevolg was dat de jongen een ongeluk kreeg. Zijn voet raakte bekneld tussen de truck en de muur. Hij liep daardoor letsel op (tool): verbrijzelde middenvoetsbeentjes, gescheurde pezen en gebroken tenen. Twee van zijn tenen moesten uiteindelijk geamputeerd worden.

Bevoegd en gecertificeerd

Jongeren van zijn leeftijd mogen nog niet werken met dergelijke machines. Iemand die zo’n machine bedient moet niet alleen bevoegd zijn, maar ook gecertificeerd. Bovendien moeten stagiairs of werknemers tot 18 jaar zulk werk altijd doen onder deskundig toezicht. Het beboete bedrijf heeft beide voorwaarden overtreden, overigens niet opzettelijk. Volgens Rechtspraak.nl had het bedrijf niet stilgestaan bij de veiligheidsrisico’s.

Vaste stagebegeleider

Arboportaal adviseert bedrijven die stagiairs begeleiden om de manier van werken op papier te zetten. Dit is een zogenoemd Beroepspraktijkvormingsplan (BPV-plan). Bedrijven kunnen dan intern een vaste stagebegeleider aanwijzen, die ook meteen in de gaten houdt of de stagiair veilig en gezond zijn aangewezen taken kan uitvoeren.