Sociale media verraadt 'arbeidsongeschikte'

13 januari 2012 | Door redactie

Door de komst van sociale media is tegenwoordig bijna niets meer privé. Werknemers die niet goed opletten wat zij op hun Facebook, Hyves of LinkedIn plaatsen, kunnen hier later flink mee in de problemen komen. Een arbeidsongeschikte werknemer ondervond dit onlangs toen een verzekeraar via een zoektocht op internet ontdekte dat de man al tijden in staat was geweest om te werken.

In de zaak kreeg een stratenmaker in 2003 een ongeval terwijl hij bezig was met bestratingswerkzaamheden. Hij liet zich volledig arbeidsongeschikt verklaren, waarbij hij aangaf dat hij als gevolg van het ongeval een zeer slechte lichamelijke conditie had en op sociaal gebied nauwelijks meer kon functioneren. De verzekeraar voerde vervolgens een feitenonderzoek uit op internet. Hieruit bleek dat de arbeidsongeschikte – in tegenstelling tot wat hij beweerde – na het ongeval behoorlijk actief was op sportief, zakelijk én sociaal gebied.

Ontvangen letselschade terugbetalen

Zo kwam de verzekeraar er via internetpagina’s als Hyves achter dat de man vijf jaar achter elkaar had deelgenomen aan een wielerrace op Curaçao. Ook bleek uit zijn Hyves-pagina dat hij in 2008 en 2009 met de fiets de Alpe d’Huez beklom. Verder ging de arbeidsongeschikte nog regelmatig naar voetbalwedstrijden en hield hij zich actief bezig met de sponsoring van verschillende verenigingen.
De rechter oordeelde dat de belastbaarheid van de stratenmaker aanzienlijk groter was dan hoe hij het had doen voorkomen bij de medisch deskundigen. Volgens de rechter had de man opzettelijk geprobeerd de verzekeraar te misleiden. Hij moest het bedrag dat hij aan letselschade had ontvangen dan ook terugbetalen.
Rechtbank Almelo, 12 december 2011, LJN: BV0428