Veel ongevallen bij werken op hoogte

Werken in de bouw brengt veel risico’s met zich mee. Jaarlijks zijn er honderden arbeidsongevallen waarvan sommige zelfs dodelijk. Reden voor u om te zorgen dat werkgevers en werknemers zich bewust zijn van die risico’s en er rekening mee houden.

9 januari 2015 | Door redactie

Van de honderden arbeidsongevallen die jaarlijks in de bouw voorkomen door werken op hoogte, zijn er tientallen met dodelijke afloop. Vaak is een val van grote hoogte de oorzaak. Dat maakt werken op hoogte tot een risicovolle activiteit. Om ongelukken te voorkomen, moet u weten wat er mis gaat of kan gaan. Alleen dan weet u welke maatregelen er nodig zijn om een val te voorkomen. Daarnaast moet u de wettelijke verplichtingen naleven. Anders riskeert uw werkgever ook een hoge boete. Op een landelijke themadag kwamen deze onderwerpen onlangs aan de orde.

Brochure en filmpje over werken op hoogte

Werknemers die een dergelijk arbeidsongeval overleven, kunnen vaak niet terugkeren in de bouw. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Inspectie SZW nieuw voorlichtingsmateriaal gepubliceerd voor arboprofessionals en werkgevers. In de brochure Veilig werken op hoogte: logisch, als je erover nadenkt (pdf) leest u welke risico’s er bestaan en hoe u maatregelen kunt nemen om het valgevaar te verkleinen en ongelukken te voorkomen. In een animatiefilmpje over Werken op hoogte ziet u wat er kan gebeuren als de arbeidsomstandigheden niet in orde zijn. U kunt beide publicaties vinden op sluitafmeteenhekje.nl.