Bedrijfsoverdracht leeft sterk bij mkb'er in coronatijd

De coronacrisis laat ondernemers duidelijk niet onberoerd. Bijna acht op de tien Nederlandse ondernemers overweegt momenteel om de zaak te verkopen of over te dragen aan opvolgers. Ook de groep ondernemers die denkt de onderneming binnen twee jaar te gaan verkopen is fors groter dan vorig jaar.

18 november 2020 | Door redactie

De coronacrisis gooit de bedrijfsvoering in veel sectoren overhoop. En het zicht op economische verbetering is nog mistig. Eerder voorzag het Centraal Planbureau nog dat de economie na een krimp dit jaar in 2021 weer een plus zou laten zien. Maar door de tweede coronagolf en de bijbehorende beperkende maatregelen is dat lang niet zeker.

Helft mkb’ers verkoopt morgen bij goede prijs

Bij de economische onzekerheid komt nog dat een deel van de ondernemers niet op de oude voet verder kan in het ‘nieuwe normaal’. Al met al omstandigheden waarin bedrijfsoverdracht weer boven komt drijven als serieuze optie. Dat blijkt ook uit de jaarlijkse monitor van overname-adviseur Marktlink. Daarvoor zijn 968 mkb’ers in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden ondervraagd. In deze zes landen overweegt gemiddeld 70% van de ondernemers verkoop van de onderneming of bedrijfsopvolging. Nederland zit met 79% dus boven dat gemiddelde. Dit percentage is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar en bovendien het hoogste in vijf jaar tijd, aldus Marktlink.
De horizon voor de verkoop is ook niet meer zo lang als vorig jaar. Van de ondervraagde Nederlandse ondernemers zegt nu 40% dat zij de onderneming binnen twee jaar van de hand willen doen. Deze groep is flink gegroeid, want vorig was dat nog 17%. De helft van de mkb’ers zou de onderneming zelfs morgen verkopen als zij een goede prijs kunnen krijgen.

Nu ook ‘goed moment om te kopen’

Die prijs zou nog wel eens een struikelblok kunnen zijn. Van de ondervraagde ondernemers zegt ongeveer vier op de tien dat de waarde van hun onderneming is verminderd door de coronacrisis. Onlangs liet ook onderzoek van Brookz al zien dat de gemiddelde ‘multiple’ (maatstaf voor bedrijfswaardering) bij bedrijfsverkoop is gedaald. Tegelijkertijd zijn de multiples in sectoren als farmacie, IT en webwinkels juist licht gestegen.
Voor ondernemers die willen verkopen en zich zorgen maken over de prijs is het misschien nog een positief punt dat er ook meer kopers op de kust zijn. Volgens de Marktlink-monitor vindt twee derde van het Nederlandse mkb het namelijk nu een goed moment om een onderneming over te nemen. Dat is 10% meer dan in 2019.