Nederlandse overnamemarkt licht gedaald

20 februari 2023 | Door redactie

De stijgende rente en hoge inflatie hebben geleid tot een lichte daling van de overnamemarkt voor mkb-ondernemingen in Nederland. In de tweede helft van 2022 daalde het aantal verkooptransacties met 6% en de gemiddelde verkoopprijs met 3,1%. Dit blijkt uit de nieuwe Overname Barometer, een periodiek onderzoek naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt.

Aan de nieuwste Overname Barometer van overnameplatforms Brookz en Dealsuite namen 274 Nederlandse fusie-en-overnameadvieskantoren deel. Deze kantoren richten zich op ondernemingen met een omzet tussen € 0,5 en € 30 miljoen. Uit de resultaten blijkt dat het aantal verkooptransacties in de tweede helft van 2022 daalde met 6%. Er werden vooral minder grote ondernemingen overgedragen. Het aandeel verkochte ondernemingen tussen de € 7,5 en € 10 miljoen daalde met 29%. Bij ondernemingen met een waarde (artikel) van meer dan € 10 miljoen was er zelfs een daling van 45% te zien.

Onderhandelingspositie van verkopers

Het is niet verrassend dat de lichte daling in de overnamemarkt ook impact heeft gehad op de onderhandelingspositie van verkopers. Zo is de toepassing van een earn-out – een voorwaardelijke betaling van een deel van de verkoopprijs – met 50% toegenomen. Datzelfde geldt voor de vendor loan, de achtergestelde lening van de verkoper.

Vooruitzichten gematigd positief

Volgens de deelnemende kantoren had vooral de oplopende rente impact op de beschikbaarheid van financiering (87%), het aantal kopers (67%) en daarmee ook de verkoopprijs (77%). Ondanks de lichte daling van de overnamemarkt zijn de vooruitzichten voor de eerste helft van 2023 gematigd positief. Bijna 80% van de respondenten geeft aan dat het aantal opdrachten gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen. Een meerderheid (59%) verwacht dat de overnamemarkt stabiel blijft of zelfs aantrekt.

Bijlagen bij dit bericht