Uw onderneming overdragen doet u zo

Er komt een moment waarop u als ondernemer afscheid neemt van uw onderneming. Het staken van een onderneming heeft verregaande financiële, fiscale en juridische consequenties.

Deze toolbox belicht de aspecten en regelingen die spelen bij overdracht van een onderneming.

 • 1

  Download de interactieve checklist

  Uw onderneming overdragen doet u zo

  Wat u moet weten voor u een bedrijfsoverdracht in gang zet

  Voordat u besluit uw onderneming over te dragen aan een externe koper, het management of een familielid, is het verstandig dat u zich goed informeert over de financiële consequenties, fiscale mogelijkheden en moeilijkheden, en andere wet- en regelgeving rondom bedrijfsoverdracht. Er zitten grote verschillen tussen een bedrijfsoverdracht als u ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB) bent, of wanneer u directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv bent. Voor beide situaties vindt u hieronder praktische informatie. Wanneer u uw onderneming overdraagt aan de volgende generatie, kun u gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Hoe dit werkt staat verderop in deze toolbox. En tot slot zijn er nog de zaken waar u rekening mee moet houden als u uw onderneming heeft overgedragen.

 • 2

  De bedrijfsoverdracht voor de IB-ondernemer

  Overdragen IB-onderneming kan heel goedkoop

  Nieuws Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 11-10-2021

  Met de geruisloze doorschuifregelingen in de inkomstenbelasting (IB) kan een ondernemer zijn onderneming fiscaal voordelig overdragen. Draagt hij over aan een medeondernemer of werknemer dan is een van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om hiervoor in aanmerking te komen dat de medeondernemer of werknemer al minimaal 36 maanden ten tijde van de overdracht medeondernemer of werknemer van de onderneming is.


  Doorschuifmogelijkheid voor de IB-ondernemer

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 04-10-2021

  Bij de overdracht van uw IB-onderneming aan een medeondernemer of een werknemer krijgt u in principe met stakingswinst te maken waarover u moet afrekenen met de fiscus. Deze afrekening kunt u echter (grotendeels) voorkomen door gebruik te maken van de geruisloze doorschuifmogelijkheid. Maar dan moet u wel aan de voorwaarden voldoen.


  Hoe uw onderneming gewaardeerd wordt

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 13-02-2023

  De waarde van de onderneming bevat altijd een subjectieve component. Als u het geluk heeft dat er een koper aanklopt, omdat uw onderneming een strategische aanvulling is op diens bestaande bedrijfsactiviteiten, kunt u er in de onderhandelingen mogelijk een verkoopbonus uitslepen. In de regel zijn het echter financiële ratio’s die de waarde van uw onderneming bepalen. Dit artikel biedt u een overzicht van de meest gangbare waarderingsmethoden.


  Inkomstenbelasting berekenen over de stakingswinst

  Verdiepingsartikel Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 15-07-2021

  Stopt u met uw onderneming voor de IB dan zult u de stakingswinst moeten gaan berekenen. Waar moet u dan allemaal op letten bij deze berekening en heeft u misschien recht op nog wat aftrekposten of vrijstellingen? En zijn er nog manieren om over deze winst wat minder belasting te betalen? Een heleboel vragen die hieronder voor u beantwoord worden.


  Wanneer kan ik de stakingsaftrek claimen?

  Vraag & Antwoord Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 11-01-2023

  Ik wil mijn onderneming verkopen, en de stakingswinst verminderen met de stakingsaftrek. Hoe werkt dat?


 • 3

  De bedrijfsoverdracht voor de VPB-ondernemer / dga

  Bedrijfsoverdracht

  Infographic Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 30-07-2019

  Uiteindelijk komt het moment voor iedere ondernemer: het overdragen van uw onderneming. Of dat nu aan opvolgers binnen de familie is, aan het management of aan een externe koper. Allereerst moet u de tijd nemen om het proces zorgvuldig te laten verlopen. Maar er zijn nog meer aandachtspunten waar u rekening mee moet houden voordat u op cruise rond de wereld kunt.


  Activa/passiva-transactie of aandelentransactie bij verkoop

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 22-04-2020

  Uw bv is u waarschijnlijk dierbaar. Maar een goed aanbod van een koper kan het sentiment nog wel eens opzijschuiven. Bij de overdracht van uw bv heeft u grofweg twee keuzes: verkoop van de aandelen van de bv of verkoop van losse activiteiten. Voor liefhebbers van metaforen: verkoopt u de complete auto of juist de losse wielen en de versnellingsbak?


  Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn bv ga verkopen?

  Vraag & Antwoord Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 08-09-2023

  Waar moet ik fiscaal rekening mee houden als ik de aandelen van mijn bv wil gaan verkopen in het kader van mijn bedrijfsoverdracht?


  Een faire ‘waardering’ bepalen voor de verkopende ondernemer zelf

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 11-03-2021

  De vent is de tent, de vrouw is het gebouw en de goodwill is vijf keer de winst. Aan dooddoeners geen gebrek als het gaat om de waardering van de dga bij een bv. Die clichés komen ongetwijfeld ergens vandaan, maar hoe bepaalt u nu het prijskaartje van de dga bij verkoop van een bv? En, of u nu verkoper of koper bent, wat is verstandig om af te spreken?


  Due diligence bij de verkoop van uw onderneming

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 07-07-2021

  Door de coronacrisis hebben veel ondernemers hun onderneming tegen het licht gehouden met als hoofdvraag: is het zinvol om door te gaan of moeten we de zaak verkopen? In een onderzoek van overname-adviseur Marktlink zegt bijvoorbeeld bijna 80% van de ondervraagden dat zij nu overwegen om de onderneming te verkopen of over te dragen aan opvolgers. Al verschilt het wel per branche: in e-commerce en farmacie loopt de bedrijfsverkoop goed, in horeca en recreatie minder. Waar moet u op letten bij verkoop en wat zijn de juiste vragen bij een boekenonderzoek?


  Maak vooraf goede afspraken over bedrijfsopvolging en voorkom ruzie

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 27-10-2020

  Bij de overdracht van uw bv liggen een aantal bedreigingen op de loer. Bijvoorbeeld een nieuwe generatie die liever geld uitgeeft dan investeert. Of een oud-eigenaar die zich maar blijft verzetten tegen de noodzakelijke modernisering van de bv. Maar het grootste gevaar voor een soepele overdracht van uw onderneming? Dat is een overijverige jurist.


  Wat is het verschil tussen een financiële en een strategische koper?

  Vraag & Antwoord Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 18-08-2021

  Ik ben me aan het oriënteren op de verkoop van mijn bv. Daarbij zie ik dat er wel onderscheid wordt gemaakt tussen een financiële en een strategische koper. Waar zitten de verschillen tussen die twee?


 • 4

  De belastingen die een rol spelen bij bedrijfsoverdracht

  Bij overdracht onderneming geen BTW verschuldigd

  Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 30-12-2019

  In de BTW geldt de hoofdregel dat alle leveringen van goederen en het verrichten van diensten belast zijn met BTW. Op deze hoofdregel bestaat een belangrijke uitzondering: bij de overgang van het geheel of een deel van een algemeenheid van goederen vindt er voor de BTW geen levering of dienst plaats. Dit betekent dat bij de overdracht van een (deel van een) onderneming geen BTW is verschuldigd. Maar wanneer is er nu sprake van een overdracht van een onderneming?


  Overdrachtsbelasting bij bedrijfsoverdracht

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 13-04-2023

  Als (bedrijfs)onroerend goed deel uitmaakt van de overname, heeft u niet alleen te maken met de inkomsten- en/of vennootschapsbelasting. De koper kan bovenop de overnamesom ook nog eens te maken krijgen met overdrachtsbelasting. Het gaat hierbij al gauw om een stevig bedrag. Bij overdracht binnen de familiesfeer zijn bepaalde familieleden vrijgesteld van overdrachtsbelasting.


  Hoe werkt de desinvesteringsbijtelling bij bedrijfsoverdracht?

  Vraag & Antwoord Investeren Publicatiedatum: 08-04-2023

  Ik wil mijn onderneming verkopen, maar nu hoor ik dat ik rekening moet houden met de desinvesteringsbijtelling. Wat is dat en hoe werkt die?


 • 5

  Uw onderneming overdragen aan de volgende generatie

  De BOR in de Successiewet

  Infographic Successiewet Publicatiedatum: 05-01-2023

  Als u een onderneming erft of geschonken krijgt, moet u over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting betalen. Besluit u deze onderneming voort te zetten, dan kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.


  Erf- en schenkbelasting bij bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

  Tool Successiewet Publicatiedatum: 19-01-2023

  Met deze rekentool berekent u welk deel van de waarde van de onderneming vrijgesteld wordt van heffing van erfbelasting en welk deel belast.


  Tweede Kamer wil betere bedrijfsopvolgingsfaciliteit

  Nieuws Successiewet Publicatiedatum: 08-07-2021

  De Tweede Kamer heeft via twee moties meer aandacht gevraagd voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) in de Successiewet. Deze BOF is qua regeling een van de minst gunstige van Europa en daar moet echt verandering in komen, want dit leidt tot een concurrentienadeel.


  Vrijstelling bedrijfsopvolging omhoog in 2021

  Nieuws Successiewet Publicatiedatum: 05-01-2021

  Opvolgers die een onderneming erven of geschonken krijgen zijn dit jaar iets voordeliger uit dan in 2020. De vrijstelling in de zogeheten bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) is namelijk licht opgeschroefd, van € 1.102.209 naar € 1.119.845.


  Vastgoed en bedrijfsopvolgingsregeling zijn ingewikkelde combinatie

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 06-10-2021

  Opvolgers zullen graag de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) willen gebruiken. Die geeft hun een fikse belastingvrijstelling als zij een onderneming erven of geschonken krijgen. Belangrijke vraag voor de BOR is of het wel echt om een materiële onderneming gaat. Bij een fabriek zult u de fiscus daar niet over horen. Maar bij een bv die draait op vastgoedbeleggingen wél. De Hoge Raad heeft deze beperkte ruimte onlangs nog bevestigd.


 • 6

  Na de overdracht van uw onderneming

  Bedrijfsovername valt achteraf toch tegen: niet goed, geld terug?

  Verdiepingsartikel Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 09-07-2020

  In een ideale wereld voldoet alles aan uw verwachtingen. Helaas is de werkelijkheid geregeld minder rooskleurig. Zo ook bij bedrijfsovernames. Door gedegen onderzoek vooraf kunt u risico’s beperken en teleurstellingen voorkomen. En met een goed overnamecontract kunt u ook ná de koop nog op uw strepen gaan staan als de gekochte onderneming niet aan uw verwachtingen voldoet.


  Contract verbiedt concurrentie niet, maar rechter wel

  Nieuws Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 08-03-2021

  Soms ontbreekt in een koopovereenkomst een non-concurrentiebeding. Maar dat betekent nog niet dat de ondernemer zomaar de concurrentie aan mag gaan met zijn ‘oude’ onderneming, blijkt uit het oordeel van de rechtbank in Haarlem.


  Mag een werkgever de werknemers van zijn verkochte bedrijf ronselen?

  Vraag & Antwoord Bedrijfsoverdracht Publicatiedatum: 18-08-2020

  In hoeverre is iemand in overtreding wanneer hij werknemers van de onderneming die hij eerder verkocht heeft, nu ‘ronselt’ om voor zijn nieuwe onderneming te komen werken?