Kabinet: niet beknibbelen op bedrijventerreinen

17 oktober 2022 | Door redactie

De huidige ruimte voor ondernemingen op bedrijventerreinen in Nederland moet in elk geval behouden blijven. Het kabinet wil op die manier zorgen dat met name het mkb niet in de knel komt.

De 3.800 bedrijventerreinen in ons land zijn economisch van groot belang, zo somt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken op in een brief. Zo werkt 30% van de werkzame beroepsbevolking bij een onderneming met een pand op een bedrijventerrein en komt 60% van de investeringen in research & devolopment van ondernemingen op bedrijventerreinen.

Vraag naar ruimte neemt toe in bedrijfsleven

Tegelijkertijd staan bedrijventerreinen onder druk. Gemeenten moeten bijvoorbeeld ook het schreeuwende tekort aan woningen wegwerken, en het transformeren van een industriegebied tot woonwijk kan dan aanlokkelijk zijn. Ook zitten inwoners lang niet altijd te wachten op bijvoorbeeld vervuilende ondernemingen in de buurt van woonwijken.
Ondertussen neemt de vraag naar ruimte van ondernemingen toe, zo schetst Adriaansens in haar brief (pdf). Zo is er de ontwikkeling dat ondernemingen met de productieverstoringen door corona nog vers in het geheugen de productie liever dichter bij huis willen doen. En ook de verduurzaming bij ondernemingen zorgt voor extra vraag naar ruimte, omdat er nieuwe infrastructuur nodig is voor het opwekken van duurzame energie.

Belangrijk voor lokale economie en arbeidsmarkt

Bedrijventerreinen zijn ook van groot belang voor de lokale economie én de plaatselijke arbeidsmarkt. Veel van de werknemers op een bedrijventerrein wonen in de buurt. Dus als ondernemingen te ver weg moeten verplaatsen om ruimte te vinden om uit te breiden, wordt het voor hen nog moeilijker om aan personeel te komen. Kortom: de huidige ruimte die bedrijventerreinen innemen moet wat Adriaansens betreft minimaal behouden blijven. Wel kunnen bestaande terreinen beter benut worden. Een optie daarbij is om een bedrijventerrein om te vormen naar een gebied waar wonen en werken gecombineerd wordt. Ook zou het voor ondernemingen op een bedrijventerrein makkelijker moeten worden om gezamenlijk bijvoorbeeld een duurzaam energiesysteem op te zetten.

Ondernemingsklimaat verbeteren

Het beleid voor bedrijventerreinen is onderdeel van een pakket maatregelen (pdf) dat het ondernemingsklimaat in Nederland moet verbeteren. Zo neemt Adriaansens zich voor dat Europese normen en regels het uitgangspunt worden voor beleid. Dat idee valt in goede aarde bij ondernemersorganisaties, die vaker klagen dat Nederland steeds een extra ‘kop’ zet op regels die Europa voorschrijft. Ook is onder meer het uitgangspunt om het fiscale beleid voorspelbaar en stabiel te houden. Verder zal de overheid haar middelen vooral inzetten op ondernemingen die bijdragen aan grote transities waar het land voor staat: digitalisering en verduurzaming.