Eisen aan brievenbus-bv in strijd tegen belastingontwijking

3 april 2018 | Door redactie

De maatregelen tegen belastingontwijking via brievenbusfirma’s helpen nog niet om de geldstromen die door zulke bv'tjes lopen te verminderen. Sinds de economische crisis is de stroom geld alleen maar toegenomen. Toch heeft het kabinet vertrouwen in een nieuw pakket maatregelen.

Met belastingontwijking blijven internationaal opererende ondernemingen weliswaar binnen de kaders van de wet. Maar echt bevorderlijk voor de belastingmoraal onder burgers en ondernemers is het niet, als zij telkens lezen over multinationals die via allerlei constructies een schijntje aan belasting betalen.

Brievenbusfirma dient als vestiging

Vooral belastingontwijking via zogenoemde brievenbusfirma’s is velen een doorn in het oog. De ‘brievenbus’ dient als vestiging in een land met een fiscaal gunstig regime, zodat de onderneming belasting kan besparen. Ook in Nederland gaat hier flink wat geld in om, stelt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank.
Die laten zien dat de geldstromen door zogeheten ‘bijzondere financiële instellingen’ in Nederland honderden miljarden belopen. Sinds 2008 is deze geldstroom met 75% toegenomen. SOMO concludeert dan ook dat de maatregelen die tot nu toe zijn genomen weinig zoden aan de dijk zetten.

Eisen aan omvang van vestiging

Toch maken opeenvolgende kabinetten al werk van de aanpak van belastingontwijking, juist om de belastingmoraal nog enigszins op peil te houden. Ook in de fiscale beleidsagenda van de huidige staatssecretaris Snel neemt de aanpak van belastingontwijking en belastingontduiking een prominente plek in. Vorige week heeft de bewindsman van de Tweede Kamer de goedkeuring gekregen voor een uitgebreid pakket maatregelen (pdf).
Snel denkt daarmee flinke stappen te zetten in zijn ambitie om het beeld van Nederland als belastingparadijs ‘te kantelen’. Om het doorsluizen van geld via brievenbus-bv’s tegen te gaan, komen er een aantal ‘substance-eisen’ voor ondernemingen die gebruik willen maken van belastingregelingen. Zo moeten zij een loonsom hebben van € 100.000 en voor minstens 24 maanden een kantoor huren. Ook komt er op termijn een bronbelasting op royalties die via Nederland worden doorgesluisd naar belastingparadijzen.

Bijlagen bij dit bericht

Belastingcontrole
E-learning | VideoCollege 10 minuten