Teleurstelling bij onderzoek Panama Papers

23 juni 2016 | Door redactie

Het onderzoek door de Belastingdienst naar de Nederlandse namen uit de gelekte Panama Papers is nog in volle gang. Het heeft echter nog niet veel opgeleverd. Dit heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën geantwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de voortgang van het Belastingdienstonderzoek naar de gelekte namen uit de Panama Papers. Wiebes heeft hierop aangegeven dat de fiscus alleen de beschikking over Nederlandse namen heeft, waardoor het zoekproces lang duurt. Van de gelekte namen is inmiddels de helft gekoppeld aan een burgerservicenummer. Daarna moet per geval bekeken worden of er sprake is van belastingontwijking.  

Onderzoek Belastingdienst kan nog wel even duren

Wiebes geeft aan dat hij niet kan voorspellen hoeveel tijd het uitzoekwerk gaat kosten. Volgens hem kan het nog wel even duren voordat alle gevallen goed zijn uitgezocht. Hij verwijst daarbij naar een eerder onderzoek van de fiscus waarbij de gemaakte belastingafspraken van Luxemburg met organisaties, de zogenoemde LuxLeaks, werden bestudeerd. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat meer dan de helft van de gelekte namen keurig hun inkomsten uit box 3 (tool) hadden doorgegeven aan de Belastingdienst.