Meestal geen extra loon voor werk op 29 februari

28 februari 2024 | Door redactie

Dit jaar is een schrikkeljaar. De maand februari telt daarom 29 dagen. Werknemers met een fulltime dienstverband zullen op donderdag 29 februari 2024 gewoon moeten werken. Dat betekent echter niet dat uw organisatie hun vaste maandsalaris moet aanpassen.

Werknemers met een ‘standaard’ contract voor een vast aantal uren per week krijgen iedere maand hetzelfde salaris, ongeacht het aantal werkdagen in die maand. Normaal gesproken is de maand februari een meevaller: met 28 dagen zijn er steeds maar 20 werkdagen. In een schrikkeljaar kunnen dit er 21 zijn, zonder dat dit extra loon oplevert. 

Alleen bij uurloon profiteren van extra werkdag

Uitzendkrachten en werknemers die per uur betaald krijgen, hebben profijt van deze extra werkdag. Zij krijgen voor de uren die zij op 29 februari werken natuurlijk wel apart betaald. Verder heeft uw organisatie in de salarisadministratie niet veel last van de schrikkeldag.
Verzekeringsmaatschappijen houden wel rekening met deze extra dag bij het berekenen van de premies. Zij baseren hun premies namelijk op 365,25 dagen per jaar. Ze spreiden de schrikkeldag dus over vier jaar. In schrikkeljaren kunnen verzekerden op 29 februari claims indienen, dus moet er ook premie worden betaald.

Jaartal moet deelbaar zijn door vier

Er is sprake van een schrikkeljaar als het jaartal deelbaar is door vier. Bij eeuwjaren, zoals het jaar 1900 en 2000 telt het kalenderjaar alleen 366 dagen als het deelbaar is door 400. Daarom was 1900 geen schrikkeljaar en 2000 wel.
Het schrikkeljaar is ingevoerd om ervoor te zorgen dat het kalenderjaar in de pas blijft lopen met het tropisch jaar. Dat is de tijd die de aarde nodig heeft om in haar baan om de zon een heel rondje te maken.