Managers verdienen drie keer zo veel

13 maart 2015 | Door redactie

Verschil moet er zijn, maar het kan toch even steken: uit internationaal onderzoek van Hay Group zou blijken dat senior managers drie keer zo veel verdienen als de gemiddelde werknemer. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat het verschil niet groter is geworden en dat het hier nog wel meevalt.

Dat leidinggevenden meer verdienen dan een gemiddelde werknemer is geen verrassing. Uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group blijkt dat de loonkloof in Nederland 3 is. Dat betekent dat het salaris van een senior manager ongeveer drie keer zo hoog is als dat van een gemiddelde werknemer. Deze kloof is niet toegenomen als gevolg van de crisis. In veel andere landen is dat anders. Gemiddeld is de kloof toegenomen van 5, 8 in 2008 (toen de crisis begon) naar 6,4 vorig jaar.

Verschil in beloning als motivatie

Is het erg dat u minder verdient dan uw manager? Dat ligt eraan. Als de loonkloof niet te ver uit de pas loopt (en een kloof van 3 is in lijn met de ons omringende landen) en uw manager heeft aanwijsbaar meer verantwoordelijkheid en een bijpassend takenpakket, kunt u dat alleen maar jammer vinden. Of het is een aanleiding om promotie te willen maken. Verschil in beloning wordt door organisaties ook als instrument gebruikt om medewerkers te motiveren en om talent aan te trekken voor de organisatie. Maar het verschil mag niet zo groot worden als bijvoorbeeld in China; daar verdient een manager dertien keer zo veel als een gemiddelde werknemer. Dat is pas demotiverend.