Wijziging in tabel bijzondere beloningen

15 september 2015 | Door redactie

Vanaf 1 januari 2016 zal niet alleen de inkomensafhankelijke afbouw van de arbeidskorting in de tabel bijzondere beloningen worden verwerkt, maar ook de inkomensafhankelijke opbouw van de arbeidskorting. Dit moet zorgen voor een betere aansluiting tussen de loonbelasting en inkomstenbelasting voor werknemers.

Het Belastingplan 2015 maakte het vorig jaar mogelijk om in de zogenoemde tabel bijzondere beloningen de arbeidskorting te verwerken. Hiervoor werd de inkomensafhankelijke afbouw van de arbeidskorting in de tabel verwerkt. In het Belastingplan 2016 is aangekondigd dat vanaf 1 januari 2016 ook de inkomensafhankelijke opbouw van de arbeidskorting in de tabel bijzondere beloningen wordt verwerkt. De werkgever gebruikt deze tabel voor de berekening van de loonheffing over het vakantiegeld of andere bijzondere beloningen, zoals een bonus of de uitbetaling van overwerkuren.

Arbeidskorting via loonbelasting

Werknemers met een inkomen tot € 20.000 zullen de gevolgen merken van de wijziging. Momenteel krijgt deze groep werknemers namelijk via de inkomstenbelasting arbeidskorting toegekend over bijzondere beloningen, omdat het niet mogelijk is dit via de loonbelasting te verrekenen. Straks kan dit dus wel, wat de aansluiting tussen de loonbelasting en de inkomstenbelasting verbetert voor de werknemer.