Hoe kan onze onderneming overgaan naar flexibele beloning?

9 september 2020

In onze onderneming gaat het beloningssysteem veranderen. Van vaste schalen en treden naar flexibele beloning. Hoe werkt dat?

Steeds meer werkgevers en werknemers hebben te maken met een bepaalde vorm van flexibele beloning. De vaste beloning groeit in de meeste gevallen door middel van jaarlijkse periodieken. De standaardprestatie wordt beloond met een standaardsalarisverhoging. Dit systeem biedt echter geen ruimte om individuele werknemers extra te belonen voor hun prestaties. Daarom kiezen steeds meer ondernemingen voor een ander beloningssysteem.

Uitdaging bij begroting en budget

Voor financials zijn andere beloningssystemen qua begroten en budgetteren een grotere uitdaging omdat aan het begin van het jaar niet duidelijk is welke werknemer in aanmerking komt voor een beloning die ook nog eens flexibel is. Houd daarvoor dus altijd een ‘reservepotje’ achter de hand.

Een flexibele beloning is niet alleen een beloning voor de verrichte inspanningen, het werkt ook als motivatie om daarna weer hard aan de slag te gaan. De extra’s uitkeren te lang na de geleverde prestaties werkt zelfs demotiverend. Mensen hebben behoefte aan een directe relatie tussen inspanning en beloning. U kunt er in uw latest estimate rekening mee houden wanneer het bedrag uitgekeerd gaat worden.

Afhankelijk van prestatie

Om het schalensysteem met vaste periodieken flexibeler te maken, kunt u ervoor kiezen om de hoogte van de periodiek afhankelijk te maken van de prestatie. Een andere variant van flexibele beloning is het gedifferentieerde schaalmaximum. Als een werknemer boven de norm presteert, kan hij ook een hoger schaalmaximum bereiken.

Ook is er de optie van het individueel bonussysteem. U kunt voor elke werknemer een beloning op maat creëren. Alle mogelijke variaties zijn denkbaar, van zeer eenvoudige constructies tot zeer ingewikkeld. Uitgangspunt is dat u de werknemer beloont voor het behalen van vooraf vastgelegde doelstellingen.