Landelijk centrum voor beroepsziekte door gevaarlijke stoffen

14 december 2021 | Door redactie

Volgend jaar opent het Landelijk Expertisecentrum voor Stoffengerelateerde Beroepsziekten. Vanaf 1 juli 2022 kunnen werknemers en werkgevers hier terecht voor informatie over beoordeling en behandeling van een beroepsziekte door gevaarlijke stoffen.

In het Landelijk Expertisecentrum voor Stoffengerelateerde Beroepsziekten (LEC-SB) wordt kennis verzameld over beroepsziekten die veroorzaakt worden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het centrum is er om de preventie en beoordeling van stoffengerelateerde beroepsziekten te verbeteren en om de kennis hierover bij elkaar te brengen. In het LEC-SB kunnen (ex-)werknemers en werkgevers terecht voor informatie over deze beroepsziekten en de behandeling ervan. Ook kunnen (ex-)werknemers er begeleiding krijgen bij het indienen van een aanvraag voor een schadevergoeding in het kader van de nieuwe tegemoetkomingsregeling.

Deskundigen beoordelen aanvragen tegemoetkoming

De nieuwe tegemoetkomingsregeling ligt op dit moment ter internetconsultatie klaar en moet op 1 juli 2022 van kracht worden. De regeling is bedoeld voor zieke werknemers en ex-werknemers met een ernstige beroepsziekte als gevolg van het werken met gevaarlijke stoffen. Het Expertisecentrum levert deskundigen die zich zullen bezighouden met de beoordeling van de aanvragen. Het is voor zieke werknemers vaak lastig een schadevergoeding te krijgen. Ze moeten daarvoor de werkgever aansprakelijk stellen en bewijzen dat de beroepsziekte komt door de blootstelling aan stoffen op het werk. Dat is vaak lastig of zelfs niet mogelijk, en de procedure duurt lang. Door de tegemoetkomingsregeling moeten slachtoffers sneller gecompenseerd worden.