Lawaai op werk kan leiden tot beroepsziekte

29 december 2016 | Door redactie

Herrie op de werkvloer kan werknemers een beroepsziekte bezorgen. De meest gemelde gehooraandoeningen door overmatig blootstaan aan harde geluiden op werk zijn gehoorverlies en oorsuizen. De meeste meldingen van deze beroepsziekte komen uit de bouw.

Ook binnen de politie doen opvallend veel werknemers melding van oorsuizen. Data over persoonlijke blootstelling aan lawaai en gehoorgegevens missen, waardoor moeilijk is te bewijzen dat de oorzaak beroepsgebonden is. Het aantal meldingen uit de vaarsector over deze beroepsziekte (tool) neemt toe, waarschijnlijk door deelname aan het Peilstation Intensief Melden (PIM). Ook docenten vormen een risicogroep; bij preventie kan rekening worden gehouden met kindergeschreeuw en akoestiek.

Oorsuizen kan leiden tot arbeidsongeschiktheid

Gehoorverlies leidt nauwelijks tot ziekmeldingen en arbeidsongeschiktheid, maar heeft wel invloed op de veiligheid op de werkvloer. Oorsuizen is wel een belangrijke risicofactor voor langdurig ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Het aantal meldingen van oorsuizen neemt steeds meer toe. Een werkgever kan aansprakelijk worden gesteld voor gehoorschade. Schade aan het gehoor kan niet herstellen, maar wel voorkomen worden. In een preventief medisch onderzoek (PMO) (tools) kan bijvoorbeeld getest worden op gehoorschade.

Meer lezen over beroepsziekten?
De verschillende definities van een beroepsziekte