Meeste tekenbeten worden gemeld in juni en juli

Juni is bij uitstek de maand waarin mensen een tekenbeet oplopen. Dit is ook de maand waarin de meeste teken voorkomen die de lymebacterie met zich meedragen. Dit meldt het RIVM na langjarig onderzoek.

8 juli 2021 | Door redactie

Buitenwerkers moeten altijd alert zijn op tekenbeten, maar in de maanden juni en juli is de kans op een beet het grootst. Vooral juni springt eruit: die maand is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het totale aantal beten per jaar. Bovendien worden dan ook de meeste teken gevonden die de lymebacterie kunnen overdragen. Buitenwerkers die gebeten zijn, moeten dus extra alert zijn op de verschijnselen van een besmetting. Het duidelijkste kenmerk is een rode of blauwachtige verkleuring die rond de plek van de beet ontstaat. Dat kan na een paar dagen zijn, maar ook nog na twee maanden. Helaas vormt zich niet altijd een verkleuring. Mensen kunnen ook besmet zijn zonder dat ze iets merken. Ze moeten daarom ook alert zijn op griepachtige klachten of een zwelling. Lyme is goed te behandelen met antibiotica, maar als het niet wordt opgemerkt kan het chronisch worden en uitmonden in klachten als gewrichtspijn of aandoeningen aan de zenuwen.

Zo snel mogelijk verwijderen   

Ook in juli worden nog flink wat teken gemeld, en mei staat op de derde plek. Gedurende 7 jaar verzamelden RIVM, Tekenradar en de Universiteit van Wageningen gegevens over teken. Er werden er 14.000 getest op de aanwezigheid van de lymebacterie. Gedurende de looptijd van het onderzoek was gemiddeld 14,7% van de teken besmet, maar in werkelijkheid was er een spreiding van 5%-26%. Wel merkt het RIVM op dat het percentage besmette teken lijkt te dalen. In de eerste twee jaar werden gemiddelde percentages van 18% genoteerd, en in de laatste jaren daalde dat naar 12%. Het RIVM waarschuwt echter wel dat dit percentage erg beïnvloed wordt door bijvoorbeeld locatie en de aanwezigheid van (wilde) dieren die als gastheer kunnen dienen. Werknemers die door een teek worden gebeten, moeten deze zo snel mogelijk verwijderen met een speciale tekentang. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans op besmetting.