Met app op huidkanker controleren

21 maart 2023 | Door redactie

Er zijn verschillende gratis apps waarmee werknemers moedervlekken en andere plekjes zelf in de gaten kunnen houden. Het programma geeft daarbij aan of er een vermoeden is van huidkanker. Vooral werknemers die veel in de buitenlucht werken, lopen een verhoogd risico op huidkanker.

Met gratis smartphone-apps als de Huidmonitor of SkinVision kunnen werknemers foto’s maken van een moedervlek of een vreemde plek op de huid. Deze programma's analyseren de foto vervolgens en geven een waarschuwing als er mogelijk sprake is van huidkanker. Het is belangrijk voor werknemers om vreemde plekjes tijdig door een arts te laten bekijken. Als huidkanker op tijd wordt ontdekt, kan het goed worden behandeld. 

Maatregelen om huidkanker te voorkomen

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten constateert dat er in Nederland onvoldoende aandacht is voor het risico van huidkanker bij buitenwerkers. Ze zouden graag zien dat huidkanker als beroepsziekte erkend wordt, zodat werkgevers makkelijker aansprakelijk gesteld kunnen worden als kanker het gevolg is van het gebrek aan preventieve maatregelen tegen de zon (verdiepingsartikel) tijdens het werk.

Ontdekken van een verdacht plekje zonder app

U kunt werknemers leren zichzelf systematosch te controleren op verdachte plekjes aan de hand van een ezelsbruggetje: ABCDE.

  • Asymmetry: De (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm.
  • Border: De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand.
  • Color: De (moeder)vlek heeft verschillende kleuren; bruin of zwart, soms wit rood of blauw .
  • Diameter: De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 5 mm (ter vergelijking: de achterkant van een potloodgummetje).
  • Evolving: De (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert van vorm of kleur.

Een andere methode is om het “lelijke eendje” (ugly duckling) te vinden: een plek die uit de toon valt. Dit kan een nieuwe, snel groeiende of veranderende vlek of een bobbeltje zijn dat opvalt omdat die duidelijk anders is qua kleur (kan ook eenkleurig roze, donkerblauw of zwart zijn), vorm of grootte dan de moedervlekken eromheen.