Pas extra op voor tekenbeet en Lyme in juli

16 juli 2015 | Door redactie

In de maand juli lopen werknemers een groter risico om door een teek te worden gebeten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor tekenbeten, omdat er de afgelopen maand ook veel meer tekenbeten werden gemeld dan in eerdere jaren.

Het RIVM verwacht dat in de maand juli een half miljoen mensen te maken krijgen met een tekenbeet. In de afgelopen drie jaar was juli de maand waarin de meeste tekenbeten werden gemeld. Hebben werknemers in een groene omgeving gewerkt, dan is het belangrijk dat zij weten hoe zij zichzelf kunnen controleren op teken en hoe zij de teek zo snel mogelijk kunnen verwijderen. Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme en langdurige klachten daarna.

Tekenbeten melden op tekenradar.nl

Werknemers moeten de beet drie maanden in de gaten houden. Bij een ringvormige plek om de beet of griepachtige klachten is het verstandig als de werknemer een bezoekje brengt aan de huisarts om te kijken of het om de ziekte van Lyme gaat. Op tekenradar.nl vindt u meer informatie, kunnen werknemers tekenbeten melden en zich opgeven voor een onderzoek om langdurige klachten na Lyme beter te behandelen en te voorkomen.

Verminder de kans op een tekenbeet

In het nieuwsartikel ‘Extra aandacht voor tekenbeten en Lyme’ kon u al lezen dat de ziekte van Lyme een beroepsziekte kan zijn. Werknemers kunnen tijdens hun werk namelijk een verhoogd risico lopen op een beet van een teek. Om de kans op een tekenbeet te verminderen, helpt het als werknemers die in de natuur werken gesloten, huidbedekkende kleding met een lichte kleur dragen.