Werken in schoonmaakbranche ongezond en risicovol

Schoonmakers overlijden opvallend vaker aan longziekten dan werknemers in andere sectoren, zo toont recent Belgisch onderzoek aan. De boosdoener zou hogere blootstelling aan schadelijke stoffen zijn. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een gezonde werkplek voor schoonmakers.

15 september 2017 | Door redactie

Onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat schoonmakers vaker overlijden aan een  longziekte dan werknemers in andere branches. Of het hier gaat om een beroepsziekte, daarover is discussie. Voor het onderzoek zijn de overlijdensoorzaken van 20 jaar geanalyseerd. De belangrijkste oorzaken zijn chronische longziekten als bronchitis en longemfyseem. Eerder onderzoek wees al uit dat chemische stoffen in schoonmaakmiddelen en biologische stoffen als schimmel en stof effect hebben op de longen.

Werkgever verantwoordelijk voor arbeidsomstandigheden

Het onderzoek laat ook zien dat juist huishoudelijke hulpen een verhoogd risico lopen. In chemische en industriële bedrijven zijn werkgevers en werknemers zich vaker bewust van de risico’s, waardoor maatregelen genomen worden tegen blootstelling. Denk aan het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen.  Werkgevers die schoonmaakdiensten afnemen, moeten zich realiseren dat zij verantwoordelijk zijn voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor de schoonmakers. Op zelfinspectie.nl staat een test om te kijken of deze arbozaken in uw organisatie op orde zijn.