Provider mag belgegevens niet meer bewaren

12 maart 2015 | Door redactie

De wettelijke bewaarplicht voor telecomproviders is gesneuveld. De rechter heeft bepaald dat providers gegevens over internet- en telefonieverkeer niet langer mogen opslaan. De bewaarplicht is namelijk in strijd met Europese privacywetgeving. Het kabinet broedt nu op een aangepaste versie van de bewaarplicht.

Privacyvoorvechters hebben getriomfeerd in de rechtbank; de wettelijke bewaarplicht is door de rechter geschrapt. Concreet betekent het vonnis dat Nederlandse telecomproviders niet langer gegevens hoeven te bewaren over het bel- en internetgedrag van klanten. Zij waren sinds 2009 volgens de wet verplicht om die gegevens gedurende een jaar respectievelijk zes maanden te bewaren zodat opsporingsinstanties de data konden raadplegen bij strafzaken. De grote providers hebben inmiddels aangegeven per direct te stoppen met het opslaan van internet- en belgegevens, maar vernietigen de verzamelde data nog even niet.

Broeden op nieuwe bewaarplicht

Zij wachten af wat er nu gaat gebeuren. Want de soap rond de bewaarplicht is nog niet afgelopen. Het kabinet is namelijk aan het broeden op een aangepaste bewaarplicht. In de nieuwe versie van de wet kunnen opsporingsinstanties alleen gegevens opvragen bij providers als de rechter daar toestemming voor geeft. Het privacyprobleem zou daarmee opgelost moeten zijn volgens de politiek. Of de wet in die vorm wel stand houdt in de rechtbank, moet nog maar blijken.