Niet vertrouwen op info BelastingTelefoon

8 april 2015 | Door redactie

Uit een opmerking van een werknemer van de BelastingTelefoon kunt u niet het vertrouwen ontlenen dat u geen rekening hoeft te houden met een bezwaartermijn. Volgens Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is dat namelijk niet voldoende voor een verschoonbare termijnoverschrijding.

In deze zaak  schonk een moeder op 1 augustus 2011 een bedrag van € 18.000 aan haar 35-jarige dochter. Van deze schenking was op 6 maart 2012 aangifte schenkbelasting gedaan. De dochter kreeg een aanslag schenkbelasting opgelegd van € 1.297 ((€ 18.000 -/- € 5.030) X 10%). Ze begreep echter uit de media dat de wet per 1 januari 2013 zou wijzigen en dat de eenmalig verhoogde vrijstelling dan zou gaan gelden voor kinderen tot de leeftijd van 40 jaar in plaats van tot 35 jaar.

Contact opnemen met de BelastingTelefoon

Dit was reden voor de dochter om te bellen met de BelastingTelefoon. Ze deed dat op het moment dat de bezwaartermijn nog niet was verstreken. De werknemer van de BelastingTelefoon gaf aan dat de dochter beter kon wachten tot de definitieve nieuwe wetgeving en dat ze dan weer contact moest opnemen. Uiteindelijk maakte de dochter pas bezwaar op 14 februari 2013. De inspecteur wees het bezwaar  af, omdat de bezwaartermijn al verstreken was. De dochter liet het daar echter niet bij zitten en ging naar de rechter.

Bezwaartermijn stond duidelijk op de aanslag

De rechter vond dat de vrouw geen vertrouwen kon ontlenen aan de informatie van de werknemer van de BelastingTelefoon. Ze had immers geen vragen gesteld over het maken van bezwaar. Daarnaast kon de dochter uit de aanslag opmaken dat de mogelijkheid bestond om bezwaar aan te tekenen. Op de aanslag stond namelijk duidelijk dat het bezwaarschrift uiterlijk 11 december binnen moest zijn bij de Belastingdienst. Het maakte daarbij niet uit dat de vrouw binnen de bezwaartermijn contact had opgenomen met de BelastingTelefoon. De aanslag bleef dus gewoon in stand.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 24 maart 2015, ECLI (verkort): 2215