Per 2016 geen hogere griffierechten

27 november 2015 | Door redactie

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft onlangs bekendgemaakt dat de geplande verhoging van de griffierechten van de baan is. Hierdoor krijgt u in 2016 niet te maken met hogere griffierechten. Het wetsvoorstel waarin dit was geregeld, is ingetrokken.

Griffierechten zijn verplichte bijdragen die uw onderneming moet betalen bij aanvang van een rechtszaak. Voormalig minister Opstelten kondigde in 2013 aan dat de griffierechten moesten stijgen om de kwaliteit van de rechtspraak te kunnen blijven garanderen. Dit voornemen nam hij op in het inmiddels ingetrokken wetsvoorstel ‘Verhoging griffierecht hoger beroep en cassatie’. Het ging om de griffierechten uit de Algemene wet bestuursrecht (tools), de Wet griffierechten burgerlijke zaken en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Gemiddeld genomen ging het om een verhoging van 15%

De geplande wijziging zou u met name merken bij het starten van een belastingzaak. Gemiddeld genomen ging het om een verhoging van 15%. Maar deze verhoging is nu dus van de baan. In de onderstaande tabel vindt u de tarieven die op dit moment van toepassing zijn op het starten van een bestuursrechtelijke procedure in eerste aanleg. 

griffierechten.JPG