Adviesomzet bij kantoren neemt fors toe

Uit de recente Benchmark Kantoorcijfers van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en Fiscount blijkt dat het nog steeds goed gaat met accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren. Zij lieten een omzetgroei van 7,5% zien. Terwijl de omzet uit adviesdiensten sterk toenam, nam de omzet uit administratieve werkzaamheden juist af.

6 januari 2020 | Door redactie

Het grootste deel van de omzet (61% tegenover 65% in het onderzoek van 2018) wordt nog steeds behaald met administratieve verwerkingen en het samenstellen van jaarrekeningen (tool). Het aandeel in de omzet nam echter af ten gunste van de omzet uit advisering. De omzet uit het verzorgen van aangiften en de loonadministratie bedraagt 19%. De omzet uit advisering omvat inmiddels 17% van de omzet. Het totale deel van de omzet dat valt onder de administratieve taken, komt uit op 81%. Langzaam maar zeker neemt advisering een grotere rol in bij kantoren die aangesloten zijn bij de brancheorganisaties NOAB en Fiscount.

ICT en personeel 

Gemiddeld werken 5,5 fte’s bij de ruim 400 kantoren die hebben meegedaan aan het benchmarkonderzoek. Dat is een stijging van 2,5% ten opzichte van het benchmarkonderzoek van 2018. Aangezien de branche het steeds moeilijker heeft om aan goed personeel te komen, is dit een opvallende ontwikkeling. Bij de respondenten zijn ook forse ICT-investeringen waar te nemen. De ICT-kosten namen met 7% toe, terwijl de totale kosten maar 3% stegen.

Scan-en-herken en boekhouding 

Op het gebied van ICT zien we dat steeds meer kantoren investeren in automatisering via scan-en-herken en boekhouding in de cloud. Inmiddels heeft ruim de helft van de kantoren (65%) cloud-software geïntroduceerd bij haar klanten en is 11% er mee bezig. Boekhouden in de cloud wordt al door 84% van de kantoren gebruikt. Nieuwe vormen van dienstverlening, zoals data-analyse, benchmarking en KPI-dashboards ontwikkelen zich gestaag.
De Benchmark Kantoorcijfers (pdf) wordt jaarlijkse uitgegeven door NOAB en Fiscount.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten
Begroten omzet
E-learning | VideoCollege 32 minuten
Werken met realtime data
Verdiepingsartikel