Banken helpen u weer met IBAN

18 juni 2015 | Door redactie

Als uw organisatie nog oude rekeningnummers wil omzetten in IBAN, kunt u weer gebruikmaken van de omnummerdienst van de banken. Zij besloten in april de gezamenlijke website voor het omzetten van rekeningnummers naar IBAN uit de lucht te halen. Dit leidde echter tot veel kritiek en onbetrouwbare alternatieven.

Om betalingen aan een verkeerde partij te voorkomen, bieden banken weer een gratis omnummertool aan. Deze is eenvoudiger dan zijn voorganger. Nieuw is dat u ook de bank moet invullen die bij het rekeningnummer hoort dat u wilt omzetten. Verder raden de banken aan om zorgvuldig te zijn bij de invoer van korte rekeningnummers. Die worden nog wel eens verkeerd ingevoerd, wat soms kan leiden tot een onjuiste IBAN. 

Waarschuwing voor alternatieven

Tot 1 april van dit jaar kon u rekeningnummers via een speciale website van de banken omzetten in IBAN. Deze website werd opgeheven, omdat het onderhoud van de website te duur was geworden. Vooral consumenten hadden moeite met de afschaffing van de dienst. Sindsdien is er een wildgroei ontstaan aan alternatieven. De banken waarschuwden echter voor de kwaliteit en betrouwbaarheid hiervan. Zo zouden sommige websites een verkeerde IBAN tonen, bijvoorbeeld hun eigen IBAN.