Checklist voor het Referentie grootboekschema

17 december 2015 | Door redactie

Per 1 januari 2017 is gegevensoverdracht via Standard Business Reporting voor iedere organisatie verplichte kost. Het Referentie grootboekschema zal zorgen voor een koppeling tussen Standard Business Reporting en de boekhoudsoftware van uw organisatie. Naar verwachting is er in het voorjaar van 2016 een checklist beschikbaar waarmee u kunt nakijken of uw administratieve software up-to-date is voor deze verandering.

De techniek waarmee gegevensoverdracht bij Standard Business Reporting (SBR) plaatsvindt is XBRL. Dit is een gegevensbestand in XML-programmeertaal waarin definities en controles zijn opgenomen over de informatie die u moet opnemen en versturen. Deze definities worden taxonomieën genoemd. SBR is op dit moment veel vaker gekoppeld aan bijvoorbeeld de fiscale aangiftesoftware (tool) dan de boekhoudsoftware van organisaties. Het Referentie grootboekschema (RGS) moet ervoor zorgen dat er een koppeling tot stand gebracht kan worden met de boekhouding. Met de checklist die in het voorjaar van 2016 beschikbaar komt kunt u dit nakijken.

Het RGS werkt met standaard definities

Voor iedere standaard-grootboekrekening zijn er binnen het RGS definities die aansluiten bij de onderstaande typen taxonomieën. Hierdoor is een hercodering niet nodig. 

  • de Nederlandse Taxonomie: de definities die worden gehanteerd door de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek; en
  • de Banken Taxonomie.

Bijlagen bij dit bericht

Werken met het grootboek
E-learning | VideoCollege 14 minuten