De prioriteiten van de financieel directeur in 2020

Van financieel directeuren wordt nog steeds verwacht zij hun traditionele rol van boekhouder invullen. Ondernemingen verwachten echter ook dat zij de rol van strategisch adviseur voor bedrijfsgroei op zich nemen. Uit recent onderzoek onder financieel directeuren komen voor 2020 een aantal belangrijke speerpunten naar voren.

16 december 2019 | Door redactie

De prioriteiten van financieel directeuren voor volgend jaar zijn:

  • het voldoen aan regelgeving;
  • het bijhouden van de veranderende technologie:
  • het optimaal gebruikmaken/beheren van big data; en
  • het voldoen aan de boekhoud- en financiële verslagleggingsnormen.

Investeren in data-analyse

Ruim 8 op de 10 (83%) Nederlandse financieel directeuren geeft aan dat hun financiële afdeling digitaal op orde is om bedrijfsuitdagingen het hoofd te bieden. 85% van de financieel directeuren zegt wel problemen te ondervinden bij het uitrollen van hun digitaliseringsplannen. Zij hebben namelijk problemen bij het vinden van het juiste personeel voor de uitvoering (35%). Bijna de helft (45%) van respondenten heeft aangegeven om in 2020 te gaan investeren in data-analyse.

Verwachte ondersteuning

De belangrijkste gebieden waarop ondernemingen volgend jaar ondersteuning verwachten, zijn volgens financieel directeuren ‘efficiënt tijdsbeheer en groter werkvolume’ (28%), ‘communicatie met interne en externe stakeholders’ (22%) en ‘commerciële bedrijfskansen’ (22%). Gezien het steeds hogere verwachtingspatroon moeten financieel directeuren in 2020 over uitgebreide multidisciplinaire vaardigheden beschikken. Dat betekent dat zij niet alleen moeten stilstaan bij de veranderende rol van de financiële afdeling, maar ook bij de gevolgen daarvan voor de dagelijkse operationele finance-activiteiten, de strategische bedrijfs- en financiële analyse, bedrijfssystemen, innovatie en medewerkers.

Jaarlijks onderzoek

Het rapport ‘Finance 2020: Dichterbij dan je denkt’ (pdf) is geschreven op basis van een jaarlijks onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half Nederland. Het onderzoek is gebaseerd op meer dan 200 interviews met senior finance executives van ondernemingen in Nederland.

Bijlagen bij dit bericht