Het verschil: acceptgiro en overschrijvingskaart

15 september 2017 | Door redactie

Onlangs werd bekend dat de acceptgiro in ieder geval nog tot 2019 blijft bestaan. De begrippen acceptgiro en overschrijvingskaart worden in veel organisaties naast elkaar gebruikt. Er blijkt nogal eens verwarring te bestaan over het verschil tussen deze twee betaalmiddelen. Wat is het verschil?

Een acceptgiro is een vooraf ingevulde betaalopdracht, die organisaties mee kunnen sturen met de factuur. De ontvanger die de acceptgiro krijgt gebruikt deze als betaalopdracht. Volgens eerdere plannen van De Nederlandsche Bank (DNB) zou de acceptgiro per 2019 komen te vervallen. Dit besluit is voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat consumenten en non-profitorganisaties nog relatief veel gebruikmaken van deze betaalmethode. Over een aantal jaren zal door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer opnieuw worden beoordeeld of het mogelijk is om de acceptgiro af te schaffen.

Overschrijvingskaarten bij de bank aanvragen

Het regelen van bankzaken (tools) per acceptgiro is niet hetzelfde als een papieren overschrijving doen via een overschrijvingskaart. Deze kaart is een door uw organisatie (de opdrachtgever) ingevulde opdracht voor een betaling via de bank, waar deze overschrijvingskaarten aan te vragen zijn.

ACCEPTGIRO: een betaalopdracht die vooraf is ingevuld en meegestuurd kan worden met de factuur.

OVERSCHRIJVINGSKAART: een betaling via de bank met een kaart die niet vooraf is ingevuld.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten