Mobiele boekhoudapps steeds populairder

Hoewel slechts 17% van deelnemers aan een recent boekhoudonderzoek gebruikmaakt van mobiele boekhoudapp, geeft hetzelfde percentage aan dat wel snel te gaan doen. Mobiel boekhouden zal de komende jaren dus flink toenemen.

1 oktober 2019 | Door redactie

Uit het onderzoek over boekhouden in het Nederlandse bedrijfsleven kwamen ook enkele andere belangrijke conclusies naar voren, zoals het feit dat Excel (tool) nog steeds populair is onder zzp’ers, dat gebruikers nog maar weinig direct betalen vanuit hun boekhoudprogramma (6%) en dat ruim 1/3 (37%) van de respondenten bereid is om over te stappen naar een ander boekhoudpakket.

Uitbesteden aan de boekhouder 

Van de respondenten doet 41% de boekhouding met een online boekhoudprogramma. Desondanks geeft meer dan de helft aan nog steeds belastingzaken uit te besteden, zoals aftrekposten, btw en de mkb-winstvrijstelling. Zij doen hiervoor een beroep op de boekhouder. Het is ondernemers vaak niet duidelijk welke aftrekposten er allemaal zijn en welke in hun situatie gebruikt kunnen worden.

Functionaliteiten van boekhoudprogramma’s

De 3 functionaliteiten van boekhoudprogramma’s die het meest worden gebruikt door de respondenten, zijn:

  • facturen aanmaken (17%);
  • de balans, resultaten en winst- en verliesrekening (13%);
  • online factureren (12%).

Ondanks het gebruik van een boekhoudpakket vindt 20% dat er toch nog veel handmatig werk bij komt kijken. Daarnaast ervaren sommige respondenten problemen met de integratie van de boekhoudpakketten met andere zakelijke software (16%).

Overstappen of niet?

Omdat sommige respondenten ondanks het gebruik van hun boekhoudpakket toch nog problemen ervaren met de administratie werden zij gevraagd of zij overwogen om over te stappen naar een ander boekhoudpakket. 37% gaf aan dit te willen doen. Toch antwoordde het merendeel (54%) tevreden te zijn met hun boekhoudpakket en niet bereid te zijn om over te stappen naar een nieuw pakket.
Het onderzoek is in juli en augustus 2019 uitgevoerd door Capterra, online informatiebron voor kopers van bedrijfssoftware.

Bijlagen bij dit bericht

Basisfuncties in Excel
Tools | Rekentools