Nieuwe IBAN-omnummertool staat online

19 juni 2015 | Door redactie

Het stopzetten van de gratis IBAN-omnummertool leidde tot veel onbetrouwbare alternatieven. Dit negatieve gevolg is ook onder banken niet onopgemerkt gebleven, want onlangs is er een nieuwe gratis IBAN-omnummertool online gezet. U kunt deze dienst gebruiken om oude rekeningnummers om te zetten in IBAN.

Om betalingen aan een verkeerde partij te voorkomen, bieden banken weer een gratis omnummertool aan. Deze is eenvoudiger dan zijn voorganger. Nieuw is dat u ook de bank moet invullen die bij het rekeningnummer hoort dat u wilt omzetten. Verder raden de banken aan om zorgvuldig te zijn bij de invoer van korte rekeningnummers. Die worden nog wel eens verkeerd ingevoerd, wat soms kan leiden tot een onjuiste IBAN. 

Het onderhoud van de website was te duur geworden

Tot 1 april van dit jaar kon u rekeningnummers via een speciale website van de banken omzetten in IBAN. Deze website werd opgeheven, omdat het onderhoud van de website te duur was geworden. Vooral consumenten hadden moeite met de afschaffing van de dienst. Sindsdien is er een wildgroei ontstaan aan alternatieven. De banken waarschuwden echter voor de kwaliteit en betrouwbaarheid hiervan. Zo zouden sommige websites een verkeerde IBAN tonen, bijvoorbeeld hun eigen IBAN.