Omzetstijging van 19,5% bij zakelijke dienstverleners

6 december 2021 | Door redactie

De accountancy en de administratie lieten in het derde kwartaal van 2021 een omzetstijging van 8,3% zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de hele zakelijke dienstverlening was een omzetstijging van 19,5% te zien.

Als gevolg van de coronamaatregelen hadden veel branches in het derde kwartaal van 2020 een lagere omzet. Kijkend naar het derde kwartaal van 2019 wordt duidelijk dat de omzet van de zakelijke dienstverlening nu boven het niveau van voor de coronapandemie ligt. Dat geldt dus ook voor accountants- en administratiekantoren, die mkb'ers onder andere ondersteuning bieden op het gebied van boekhouden en advies. Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners steeg in het vierde kwartaal van 2021 verder naar 20 en komt daarmee op het hoogste niveau sinds het derde kwartaal van 2018. Toen bedroeg het ondernemersvertrouwen 20,2. In het vierde kwartaal verwacht per saldo 31,5% van de ondernemers meer om te zetten. Per saldo verwacht wel 44,4% dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering zal zijn.

Groei in mkb

Onderzoeksbureau Panteia gaf recent aan dat het kleinbedrijf (ondernemingen met minder dan 50 werkzame personen) en het middenbedrijf (ondernemingen die tussen 50 en 250 werkzame personen in dienst hebben) in de jaren 2021-2025 zullen groeien. Dit jaar en volgend jaar zal de economische groei echter het sterkst zijn in het grootbedrijf. Dat komt omdat in deze jaren de internationale economie sterk aantrekt en grote ondernemingen sterker op export zijn gericht dan het mkb. In de jaren daarna zal het mkb sterker groeien dan het grootbedrijf. Een zorgpunt van mkb-ondernemingen is wel de toekomstige beschikbaarheid van externe financiering.

Bijlagen bij dit bericht

Begroten omzet
E-learning | VideoCollege 32 minuten
Omzet voorspellen met Excel
Tools | Rekentools