Het Referentiegrootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat rapportages vanuit de boekhouding moet vereenvoudigen. Er was tot voor kort in het RGS nog niet te filteren op toepassingen voor onder andere zzp’ers. Maar nu RGS in steeds meer softwarepakketten is ingebouwd, heeft de Belastingdienst samen met softwareleveranciers een speciale zzp-toepassing gemaakt.
Voor zzp’ers (tool) en kleine ondernemingen was er nog geen formele RGS-subset die aansloot bij de winstaangifte voor de inkomstenbelasting (tools) en vennootschapsbelasting (tool) van de Belastingdienst. De beheergroep RGS heeft onlangs besloten om twee aanpassingen door te voeren. De eerste betreft een filter op de bestaande RGS-codes en biedt een codeselectie die voor een zzp’er het meest van toepassing is. Hiermee kan een intermediair of een softwareontwikkelaar direct een selectie maken (of tonen) van RGS-codes die relevant zijn voor de winstaangifte van een zzp’er.
De tweede toepassing die is toegevoegd, is de koppeling van kassatransacties aan RGS. Daardoor kunnen kassabetalingen automatisch en eenvoudiger worden verwerkt in de boekhouding of in andere toepassingen. Beide toevoegingen aan het RGS zijn sinds 23 juli ter consultatie aangeboden.
Het RGS voorkomt dat u hercoderingen moet aanbrengen om de financiële administratie van uw onderneming aan te laten sluiten op de standaarden van Standard Business Reporting (SBR) (tool). Als uw organisatie het RGS heeft geïmplementeerd in de boekhouding, zorgen de definities uit de RGS Taxonomie voor een koppeling tussen het RGS Schema en Standard Business Reporting (SBR). Uw organisatie kan zo via de eigen boekhoudsoftware automatisch gegevens uit de financiële administratie verwerken in SBR-rapportages. Het draait bij SBR steeds om twee soorten taxonomieën:
U kunt de RGS Taxonomie samen met een toelichting downloaden op de website van het SBR Programma. In de release RGS 3.1 die ter consultatie is aangeboden, zijn ook wijzigingen in het RGS doorgevoerd om bij te blijven in de NT en BT en enkele fouten zijn hersteld. U kunt deze releasenotes bij de Alfa versie RGS 3.1 inzien en op de consultatie tot 20 augustus reageren via de RGS kennisbank.