Afschrijven met de methode 'sum of the year digits'

Rekentool

MS Excel 29.16 kb

22-04-2022

Maak de berekening
Bedrijfsmiddelen die na investering langer dan een jaar meegaan en duurder zijn dan € 450 kan uw onderneming afschrijven. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die uw organisatie niet direct wilt verkopen, zoals voorraden, maar die wel nodig zijn om de onderneming in stand te houden en een aantal jaren gebruikt, zoals gebouwen en machines. Deze bedrijfsmiddelen dalen na verloop van tijd in waarde en kan uw organisatie afschrijven.

Afschrijven is een waardedaling van een bedrijfsmiddel over een specifieke periode. Er zijn verschillende methodes om een afschrijving te verwerken. Eén daarvan is de 'sum of the year digits'-methode. Met deze afschrijvingsmethode schrijft de organisatie in de beginjaren meer af dan aan het einde. De jaren van afschrijven worden bij elkaar opgeteld en ieder jaar wordt een deel hiervan afgeschreven. Dat is een duidelijk verschil met lineair afschrijven, waarbij er ieder jaar precies hetzelfde bedrag afgeschreven wordt.

Met deze rekentool berekent u hoeveel de jaarlijkse afschrijving bedraagt met de afschrijvingsmethode 'sum of the years digits'.

Maak een account aan, je hoeft geen abonnee te zijn om het artikel te kunnen lezen


Al een account? Log in.

Kies een wachtwoord van tenminste 8 tekens.

Vul wee keer hetzelfde wachtwoord in.

Vul uw organisatie in.