Aangifte BTW bij zonnepanelen staat niet klaar

14 januari 2016 | Door redactie

Particulieren kunnen door de aanschaf van zonnepanelen ondernemer voor de BTW zijn. De Belastingdienst is echter vergeten om de aangifte over het vierde kwartaal voor deze ondernemers klaar te zetten.

Als een particulier zonnepanelen heeft aangeschaft en zich heeft aangemeld als ondernemer voor de BTW, dan moet hij ook een BTW-aangifte indienen. Deze aangifte kan online worden ingediend. Recent heeft de Belastingdienst echter laten weten dat de BTW-aangiften voor het vierde kwartaal door een fout niet voor alle particulieren zijn klaargezet. Mocht de BTW-aangifte niet klaarstaan, dan raadt de Belastingdienst aan om contact op de nemen met de BelastingTelefoon.

Ondernemer voor de BTW

Het BTW-ondernemerschap voor eigenaren met zonnepanelen is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Europese Hof heeft in 2013 besloten dat particulieren door de aanschaf van zonnepanelen ondernemer zijn voor de BTW. Heeft de particulier zonnepanelen en levert hij stroom aan de energieleverancier, dan is hij ondernemer voor de BTW. Om de BTW terug te krijgen, moet de particulier zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer.