Aanmeldingsformulier voor nieuwe KOR staat online

Eenmanszaken en bv's kunnen zich sinds 1 juni aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) die vanaf 2020 gaat gelden. Die geeft ondernemers vrijstelling van allerlei BTW-verplichtingen. Het aanmeldingsformulier voor de regeling staat inmiddels online.

11 juni 2019 | Door redactie

De KOR wordt vanaf 2020 in een nieuw jasje gestoken. Nu is de regeling nog gekoppeld aan hoeveel BTW een ondernemer in een jaar moet afdragen. Vanaf volgend jaar is de nieuwe KOR gerelateerd aan de omzet van de onderneming. Is die minder dan € 20.000, dan kan de ondernemer de regeling gebruiken. Bovendien kunnen ook bv’s straks een beroep doen op de KOR.

Vrijgesteld van BTW-aangifte

De nieuwe KOR is bedoeld om rompslomp weg te nemen. Onder de regeling krijgen ondernemers de status ‘BTW-vrijgesteld’. Kleine ondernemers die onder de omzetgrens blijven, hoeven daarom geen BTW-aangifte te doen en geen BTW-administratie (tool) bij te houden. Ook hoeven zij geen BTW in rekening te brengen bij klanten. Dit betekent dus ook dat zij BTW die zij zelf betalen niet meer in aftrek kunnen brengen.

Aanmelden vóór 20 november 2019

Ondernemers die de nieuwe KOR direct vanaf 1 januari 2020 willen gaan gebruiken, moeten zich vóór 20 november 2019 aanmelden. De Belastingdienst heeft het aanmeldingsformulier hiervoor inmiddels op zijn website gezet. Ondernemers die de oude KOR nu al gebruiken hoeven niets te doen. Zij worden automatisch aangemeld voor de nieuwe regeling. De fiscus stuurt hen nog wel een brief met uitleg over wat ze moeten doen als ze uit de regeling willen stappen.

Nieuwe KOR heeft ‘bezinningsperiode’ van drie jaar

De regeling is overigens vrijwillig. Een ondernemer die onder de omzetgrens blijft mag er ook voor kiezen om buiten de nieuwe regeling te blijven. Verder geldt er een ‘bezinningsperiode’. Een ondernemer die kiest voor de nieuwe KOR moet ook minstens drie jaar in de regeling blijven. En een ondernemer die eruit stapt mag drie jaar geen nieuwe aanvraag doen voor de omzetregeling. Daarnaast kan het recht op de voordelen ook gedurende het jaar vervallen, als een ondernemer boven de omzetgrens uitkomt. In dat geval moet de ondernemer met ingang van de opdracht waarmee de omzetgrens wordt overschreden direct weer aan alle verplichtingen voldoen.

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten
Factureren met BTW-berekening
E-learning | VideoCollege 24 minuten