Aanschaf zonnepanelen maakt u ondernemer

30 september 2013 | Door redactie

Bent u als particulier eigenaar van zonnepanelen en levert u de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen een vergoeding aan uw energieleverancier, dan bent u ondernemer voor de BTW. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft dat recent bevestigd.

In het bericht ‘Particulieren krijgen nog geen BTW-nummer’ kon u lezen dat de Belastingdienst nog geen BTW-nummers verstrekte aan particulieren met zonnepanelen. Het wachten was op een duidelijk standpunt van het ministerie van Financiën. De staatssecretaris heeft daar nu duidelijkheid over gegeven. U bent als particulier BTW-ondernemer als u in het bezit bent van zonnepanelen en u de elektriciteit duurzaam en tegen vergoeding levert aan de energiemaatschappij.

Verplichtingen BTW-ondernemer

Het is aan de Belastingdienst om te beoordelen of u ondernemer bent voor de BTW. Krijgt u een BTW-nummer, dan kunt u de BTW op de aanschafkosten van de zonnepanelen in aftrek brengen. Daarnaast bent u dan verplicht om BTW-aangifte te doen, een administratie bij te houden en facturen te sturen voor de levering van de energie. Voldoet u echter aan de voorwaarden voor de kleineondernemersregeling, dan hoeft u geen BTW-aangifte te doen en gelden er minder administratieve verplichtingen. De betaalde BTW kunt u dan ook niet meer in aftrek brengen.

Wijziging Europese BTW-richtlijn

De staatssecretaris is niet blij met de uitkomst van het arrest van het Europese Hof van Justitie. Er is echter geen ruimte binnen het arrest om hier in Nederland van af te kunnen wijken. Een wijziging van de BTW-richtlijn is hiervoor vereist. Hij gaat dit aankaarten bij de andere Europese landen.