BTW-correctie privégebruik is tijdsevenredig

23 mei 2013 | Door redactie

Aan het einde van het jaar moet u een correctie maken voor de BTW vanwege het privégebruik van een bedrijfsmiddel. U mag deze correctie tijdsevenredig berekenen. De Hoge Raad heeft recent aangegeven dat een tijdsevenredige correctie is toegestaan.

De ondernemer in deze zaak kreeg op 3 augustus 2009 een pand geleverd. De man merkte het volledige pand aan als ondernemingsvermogen. Het pand werd echter slechts voor 17,5% zakelijk gebruikt en voor 82,5% voor privédoeleinden. Aan het einde van 2009 moest de ondernemer de BTW corrigeren voor het privégebruik en aan elk jaar 10% toerekenen. In de laatste aangifte van 2009 nam hij deze BTW op en hield daarbij rekening met het feit dat hij het pand pas op 3 augustus 2009 geleverd had gekregen. De correctie was dus tijdsevenredig.

Feitelijk privégebruik bepaalt BTW-correctie

De inspecteur vond dat op basis van de wet niet juist. In het eerste jaar moest volgens de inspecteur wel een correctie plaatsvinden, maar de duur van het gebruik maakte daarbij niet uit. De Hoge Raad ging echter niet mee met de inspecteur. De BTW-richtlijn ging namelijk uit van het toerekenen van de kosten aan het feitelijke privégebruik. Het was dus toegestaan om de BTW-correctie voor het privégebruik tijdsevenredig te berekenen. In 2009 hoefde de ondernemer dus slechts een correctie te maken voor de vijf maanden dat hij het bedrijfsmiddel had gebruikt.
Hoge Raad, 17 mei 2013, LJN: BX7168