BTW verleggen tegen carrouselfraude

14 maart 2013 | Door redactie

Bij de levering van mobiele telefoons en laptops tussen in Nederland gevestigde ondernemers moet u per 1 april 2013 de verleggingsregeling toepassen. Staatssecretaris Weekers van Financiën wil hiermee de zogenoemde BTW-carrouselfraude aanpakken.

Bij BTW-carrouselfraude neemt de leverancier de BTW niet op in zijn aangifte, maar trekt de afnemer deze BTW wel af. De Belastingdienst kan deze aftrek weigeren als ze voldoende bewijs hebben dat de ondernemer wist of had moeten weten dat de aankoop onderdeel was van een carrouselfraude. In de praktijk blijkt dit echter lastig te bewijzen. Staatssecretaris Weekers van Financiën wil deze fraude hard aanpakken.

Verplichte verleggingsregeling per 1 april

Door het verleggen van de BTW naar de afnemer kan de Belastingdienst eenvoudig controleren of de BTW ook daadwerkelijk is afgedragen. De afnemer loopt zo minder risico om betrokken te raken bij een carrouselfraude. De nieuwe verleggingsregeling geldt voor leveranciers van mobiele telefoons, geïntegreerde schakelingen (chips), spelcomputers, tablet pc’s en laptops. Per 1 april van dit jaar moeten zij bij leveringen binnen Nederland vanaf € 10.000 per soort goed, per levering de BTW gaan verleggen naar de afnemer. Op basis van een besluit van de staatssecretaris kon u deze verlegging sinds 1 juni 2012 al vrijwillig toepassen.