Conversieservice kan oplossing BTW-identificatienummer zijn

20 augustus 2018 | Door redactie

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft gereageerd op het bericht dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat het burgerservicenummer (BSN) in het BTW-identificatienummer geen wettelijke grondslag heeft. Een alternatief voor dit systeem zou de conversieservice kunnen zijn.

Staatssecretaris Snel van Financiën is ingegaan op de uitkomsten van een onderzoek bij de Belastingdienst door de AP. In deze brief geeft hij ook een alternatief voor het gebruik van het BSN in het BTW-identificatienummer aan. Een alternatief voor het gebruik van het BSN zou die van de conversieservice kunnen zijn. Hierbij krijgen alle ondernemers voor de inkomstenbelasting vanaf een bepaalde datum een nieuw BTW-identificatienummer voor ‘extern’ gebruik. Dit houdt in dat:  

  • De ondernemer het nieuwe nummer gebruikt in alle uitingen aan derden waarin de vermelding van BTW-nummer verplicht is (facturen, website e.d.) en in zijn BTW-aangifte (tool) en andere correspondentie aan de Belastingdienst.
  • De Belastingdienst het nummer gebruikt in berichten aan de ondernemer waarin de vermelding van het BTW-identificatienummer vereist is en die de ondernemer moet delen met derden.

Wel nog gebaseerd op BSN-nummer

Om de koppeling tussen het nieuwe nummer en het oude nummer in de systemen goed te laten verlopen, moet er dus een generieke conversieservice worden gebouwd. Deze zet het nieuwe nummer bij inkomend verkeer om naar het oude nummer, en bij uitgaand verkeer werkt het andersom. De afhandeling van zaken in de systemen van de Belastingdienst blijft hierbij dus nog wel gebaseerd op het BSN-nummer van de ondernemer. De uitvoering van deze service zal wel complex worden.

Niet voor 1 januari 2019 

Snel geeft aan dat het niet gaat lukken om een nieuwe nummersystematiek voor 1 januari 2019 in werking te laten treden. Hij heeft de AP daarom gevraagd of er ruimte bestaat voor een overgangsperiode om een nieuw systeem te realiseren. De Tweede Kamer krijgt voor het einde van dit jaar uitsluitsel over de te zetten vervolgstappen.

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten